Apró lépésekkel a változás felé

2021.12.03. 19:00

Mi legyen természetbarát a mikuláscsomagban?

Fontos, hogy a gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy Szent Miklós a jótettek, az adományozás megtestesítője – mondta Bozókiné Szabó Ildikó óvodapedagógus. Szerinte érdmees ünnepekkor is törekednünk a természetbarát szemléletre, szerinte érdemes tartózkodnunk például a felesleges csomagolóanyagoktól.

T. Sz.

Egzotikus gyümölcs helyett jó a földimogyoró is. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A karácsony előtti várakozás tartalmas, gyönyörű időszak lehet a kisgyerekek életében, ám a látványos ingerek, a bol­­tok tolakodó túlkínálata fe­­lülírja a hétköznapi örömöket. Bozókiné Szabó Ildikó óvodapedagógus erről úgy fogalmazott: a felnövekvő generáció ta­­­­risznyájába csillogó csokipapírok helyett olyan értéket pakoljunk, amely végigkíséri az életüket. Egy gondosan és tu­­datosan összeállított mikuláscsomagnak hangsúlyos üzenete lehet.

– Ami nagyon fontos, hogy a gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy Szent Miklós a jótettek, az adományozás megtestesítője, illetve hogy a mikuláscsomag tartalmával környezetünket védjük, szolgáljuk – mondta.

Egzotikus gyümölcs helyett jó a földimogyoró is.
Fotó: Karnok Csaba

– Ünnepekkor is törekedjünk a természetbarát szemléletre, tartózkodjunk például a felesleges csomagolóanyagoktól. A mikuláscsomaghoz válasszunk egészséges édességet, egzotikus gyümölcsök helyett például diót, földimogyorót, készítsünk saját kezűleg apró meglepetéseket – tanácsolta a Szabadság téri Óvoda szakmai vezetője. Bátran használjuk a sokoldalú papírt, vászonanyagokat. Az újrahasznosítható zsákok vásárlásával pedig akár hazai civil szervezetek környezetvédő tevékenységét is támogathatjuk. Tegyünk me­­­­sét a mikuláscsomagba, aján­­dékozzunk élményeket, figyeljünk az együtt töltött idő örömére.

Az óvodapedagógus ugyanakkor óva int a drasztikus váltástól: a kialakult szokásrendszert nem érdemes hirtelen el­­törölni. Apró változtatásokkal lépjünk előre, magyarázzuk el a gyerekeknek, mi is a szándékunk. A szemléletformá­lás nehéz, de különösen örömteli küldetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában