Pusztaszer

2022.01.06. 16:30

Régiségek hada a Pálya sörözőben – Fotók

A pusztaszeri Pálya sörözőbe is elsősorban az italok miatt térnek be a helybeliek, de kortyolgatás közben szétnézve érdekességeket láthatnak. A pult mögött régi rádiók és citerák sorakoznak a polcokon, a belső teremben pedig francia ingaóra, tölcséres gramofon lemezekkel és egy újabb rádió található.

Imre Péter

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Tizenkét-tizenhárom évvel ez­­előtt nyitott Pusztaszeren, a falu szélén és a focipálya mellett a Pálya söröző, amely kisebb múzeumnak is beillik az ott látható rádiók, citerák, gramofon és óra miatt. 

 

Rádióval kezdődött 

– Az első darab, ha jól emlékszem, egy régi rádió volt, aztán jött sorba a többi. Főként a pá­­rom, Pál szorgalmazza a gyűjtést, vásárokra is jár, hogy újabb kincseket fedezzen fel és vegyen. Nekem is tetszenek, de ez főként az ő hobbijakezdte beszélgetésünket Túri Edit, a Pálya söröző tulajdonosa. 

 

A pult mögötti polcon régi rádiók és citerák sorakoznak.  Fotó: Kuklis István

– Kipróbáltuk, a csaknem 20 rádió között akadnak működőképesek, ez igaz a citerákra is. A régi darabokat vásároltuk, de többet ajándékba kaptunk, mikor látták a betérők, miket gyűjtünk, milyen tárgyakkal díszítjük a helyiségeket – folytatta Edit. A belső, csendesebb teremben ültünk le beszélgetni, ahol egy rádió mellett különlegességek kaptak helyet: egy régi tölcséres gramofon – pár lemezzel –, és egy Franciaországból, a számlap tanúsága szerint St. Étienne-ből származó nagy in­­gaóra. Mindkettőt Sándorfalván vásárolták, költözésnél nem tudta magával vinni a korábbi tulajdonos, feleslegessé váltak. 

 

 

A 2 éve hozzánk került órát már meg akarták venni, de árig és alkuig nem jutottunk, mert közöltük, hogy nem eladó. Olyan viszont már történt, hogy megfűztek, cseréljünk el valamit mondta Túri Edit. 

 

Fotó: Kuklis István

„Múzeum” a lakásban 

 

– Vannak még régiségeink, de helyhiány miatt a sörözőben már nem tudtunk többet kirakni Palival, majd cserélgetjük őket. Az üzlet feletti lakásunk is múzeumhoz hasonlít, illetve a melléképületnél a te­­­raszon régi szerszámokat, eszközöket halmoztunk fel. Utóbbiakat is megnézik a vendégeink, akadt egy biciklis társaság, amely egy héttel később azért jött vissza, hogy az ismerőseiknek is megmutassák a kincseket. Azt azért elárulom, hogy időigényes, aprólékos a takarításuk, nagyon vigyázni kell, főleg az órák alkatrészeinél – mesélte Túri Edit, megjegyezve, inkább az idősebbeket érdeklik régiségeik. 

 

 

Arra is emlékezett, hogy az 5-ös út mellett működött egy étterem, ott is őriztek régi tárgyakat, sőt még a felszolgálók is korábbi korhű ruhában dolgoztak. A hely már megszűnt. 

 

Működik a gramofon is 

 

– Egyik barátommal kipróbáltuk a tölcséres gramofont, működött, de sajnos nincs meg a felhúzó kulcsa, így nem lehet normálisan, a mindennapokban is rendszeresen használni. A gyűjtést folytatjuk, biztosan lesznek még olyan újabb darabok, amiket megmutatunk ven­dégeinknek zárta mondandóját Edit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában