Helyi életstílus

2022.05.29. 14:00

Skandináv gyaloglás a Petőfi parkban

A cukorbetegek makói egyesülete is csatlakozott a hétvégén ahhoz az országos akcióhoz, ami a nordic walkingot, azaz a skandináv gyaloglást igyekezett népszerűsíteni.

Szabó Imre

Indulás előtt a csapat. Fotó: Szabó Imre

A sportág lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Hogy ez mennyire jót tesz a diabéteszeseknek, azt a Petőfi parkban rendezett bemutatón azzal is illusztrálták, hogy lehetőség volt a séta előtt és után megmérni a vérnyomást, illetve a vércukorszintet, azaz összevetni a két értéket.

 Szabad levegőn, jó társaságban mozgunk. Ez már önmagában is nagyszerű 

– mondta Fülöp Kálmánné, aki 38 esztendeje inzulinos diabéteszes és a makói csoport elnöke. Az egyesületnek 65 tagja van, havonta egyszer, hétfőnként találkoznak, délután 4-kor. Örömmel veszik, ha bárki csatlakozik ilyenkor hozzájuk a Petőfi parkban. A botokat pályázati pénzből vették. 

 Aki sportol, betartja a diétát és az inzulinkezelés előírásait, hosszú és teljes életre számíthat 

– tette hozzá. A csapat edzője, Virág Ferenc egy súlyos betegség után kezdte el ezt a sportágat. 

 A nordic walkingban az a legjobb, hogy mindenki ahhoz mérten gyalogolhat, amilyen tempót bír 

– hangsúlyozta.

A Petőfi parkban a rossz idő ellenére jó kéttucatnyian jöttek össze sétálni. A makóihoz hasonló akciót egyébként szerte az országban 11 megye 24 városában szerveztek – többek között Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában