PR cikk

2022.08.31. 14:18

Tippek kalandvágyó utazók számára

Ha mi is azon merész utazók közé tartozunk, akik valóban odavannak a kalandos kiruccanásokért, akkor nem árt odafigyelnünk egy pár dologra. Egy-egy távoli ország meglátogatásakor ugyanis igencsak kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket, ha nem vagyunk kellően résen. Íme, pár tipp, amelyek segítségünkre lehetnek ilyenkor.

delmagyar.hu

Egészségmegőrzés 

Az első és legfontosabb, amire feltétlen oda kell figyelnünk, az az egészségünk. Mindig alaposan tájékozódjunk róla, hogy milyen védőoltások javallottak az adott országba történő beutazás előtt. Ezeket pedig mindenképp vegyük fel, mielőtt útra kelnénk. Nem szabad félvállról vennünk, hiszen igen súlyos betegségek terjenghetnek egy-egy távoli országban, amik jóval komolyabb tüneteket produkálnak az influenzánál. A másik fontos dolog, amire még megéri odafigyelnünk a betegségek kapcsán, az pedig maga az étkezés. A különféle utcai árusokat például csak abban az esetben érdemes útba ejtenünk kiruccanásunk során, ha ott ránézésre is patyolat tisztaság uralkodik. Más esetben a vakációnk igencsak hamar betegszabadsággá avanzsálódik. 

Couple traveling in the mountains
esky.hu
Fotós: RossandHelen

Kulturális ismeretek

Amennyiben olyan idegen országba utazunk, ahol a kulturális szokások jelentősen eltérhetnek a nálunk megszokottól, úgy érdemes előzőlegesen tájékozódnunk azokról. Ezt semmiképp sem szabad elviccelnünk, hiszen a saját épségünk múlhat rajta. Észak-Koreában már azért is rendkívül súlyos büntetés kaphatunk, ha az újságot úgy fogjuk meg, hogy a kezünk hozzáér az azon szereplő politikai vezetők arcához. Talán számunkra ez nevetségesnek tűnhet, ott viszont teljesen más szabályok uralkodnak. Éppen ezért ha nem szeretnénk, hogy utazásunk végállomása egy külföldi börtön legyen, akkor feltétlen érdemes behatóan tájékozódni a beutazni kívánt ország szokásait és szabályait illetően.

Nyelvismeret

Bár egy idegenvezető számtalan kellemetlenségtől megkímélhet bennünket, mégsem tudjuk, hogy milyen helyzetben leszünk kizárólag saját magunkra utalva. Emiatt, ha az adott ország nyelvét nem is, de legalább a világnyelvet, tehát az angolt érdemes társalgási szinten elsajátítanunk. Ezt a legtöbb országban megértik, sőt a külföldi turisták számára az állomásokon például angol nyelvű feliratok és hangosbemondó is segíti az utazást. Ha azonban nem értjük, akkor könnyen elkeveredhetünk a világ egy távoli pontján. Éppen ezért legalább annyira érdemes elsajátítanunk, hogy az utazással kapcsolatos dolgok, mint a menetrendek, szállás, orvosi segítség és egyéb alapvető témakörök kapcsán képesek legyünk önállóan boldogulni. 

Woman traveling in Budapest
esky.hu
Fotós: RossandHelen

Megfelelő repülőjárat választása

Természetesen a legtöbben igyekeznek költséghatékony megoldást találni utazásukhoz. Azonban az olcsó repülőjáratok nem mindig jelentenek ideális választást. Első ránézésre például egy adott repjegy lehet, hogy nagyon kedvezőnek tűnik, de ha megnézzük az átszállások számát, akkor igencsak csalódni fogunk. Persze az olcsó repjegy nem minden esetben jelent kényelmetlen utazást, viszont muszáj résen lennünk, hogy valóban jó ajánlatot találjunk ehhez. Ha túl sok az átszállás, akkor könnyen elkeveredhetünk, ami nem feltétlen annyira szórakoztató, mint a kalandfilmekben…

Ezekre tehát mindenképp figyeljünk oda, ha biztonságos utazást szeretnénk. A fentebb felsoroltak mindegyike komoly jelentőséggel bír, ezért semmiképp sem éri meg félvállról vennünk őket. Más esetben az utazásunk könnyen tragédiába fulladhat, tehát mindenképp fontos odafigyelnünk ezekre. Természetesen egy repülőjegy Róma vagy Berlin felé még nem jelenti azt, hogy komolyan aggódnunk kellene bármi miatt, hiszen hasonló kulturális viszonyok uralkodnak ezeken a helyeken, mint hazánkban. Azonban ha például a Közel-Keletet vagy valamelyik kisebb afrikai országot jelöltük ki utazásunk célpontjául, akkor nem árt komolyan résen lennünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában