Digitália

2024.05.19. 06:00

Online népzeneoktatási platform jött létre

Tanároknak, diákoknak, amatőr zenészeknek nyújt egyedülálló lehetőségeket a Folk_ME (Folk Music Eduction) online népzeneoktatási platform.

MW

Forrás: Folk Me

Fotó: Balint Hrotko

Az innovatív felület elérhetővé teszi a hagyományos népzenei motívumok elsajátítását, értelmezését, még tökéletesebb kivitelezését, egyúttal elősegíti, hogy a népzene nagyobb teret nyerjen az online világban.

                               
Fotó: Balint Hrotko / Forrás: Folk Me

Kárpát-medence legnagyobb online népzeneoktatási platformja, a Folk ME célja, hogy megkönnyítse a zenészek, népzeneoktatók és a zenetanulás iránt érdeklődők fejlődését, munkáját, tanulását. Az online népzeneoktatási eszköztár ötletgazdája Both Miklós, aki szerint a népzene oktatásában is elengedhetetlen a digitalizáció. A közösségi médiában az elmúlt években robbanásszerűen megnőttek az online oktatási felületek, emiatt is tartja szükségesnek a Hagyományok Háza főigazgatója, hogy a magyar népzenéből is nagy mennyiségű és jó minőségű anyagok legyenek elérhetőek az érdeklődők számára. 

Fontos, hogy a népzene minél nagyobb arányban foglalja el az online teret

– fogalmaz Both Miklós.  A felület – melyet páratlan szakmai érdeklődés övez nemcsak itthon, de külföldön is – a legmodernebb technikával felvett videó oktatóanyagokat, hangszerenként külön sávokon rögzített hanganyagokat, dalszövegeket, kottákat és eredeti forrásanyagokat kínál. Segítségével a felhasználók aktív résztvevőként ismerhetik meg a népzene eredeti előadásmódját.

„Amikor egy ilyen oktatóanyagban szól egy zenekar, mondjuk egy cimbalom, egy bőgő, egy brácsa és egy hegedű, akkor ki-be tudjuk kapcsolgatni a hangszereseket. Ha csak a cimbalmot akarom hallgatni, akkor csak azt kapcsolom be, rá is tudunk közelíteni, meg tudjuk nézni, mit játszanak a zenész kezei, sőt le is tudjuk lassítani úgy, hogy közben nem rángat a képernyő. Azaz pontosan meg tudjuk nézni, hogyan épül fel a zenei szövet. Továbbá a kutatás eredményei is társítva vannak mellé, tehát a felhasználónak az eredeti gyűjtések meghallgatására is lehetősége van” – mutat rá a Hagyományok Háza főigazgatója. 

A kiemelkedő kép- és hangminőségben rögzített videók alkalmasak arra, hogy a vizuálisan és hangminőségre érzékeny fiatalabb generációnak is megragadja a figyelmét és nem elhanyagolható az sem, hogy a Folk_ME segítségével a magyar népművészet és a táncházmozgalom eredményei nemzetközi szinten is láthatóvá és elérhetővé válnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!