Környezetvédelem

2022.10.23. 17:11

Önkéntesek fásítottak Apátfalva határában

A hétvégén első ízben ültetett fákat a 10 millió Fa Alapítvány Makó környéki csoportja: 50 szilfacsemete került földbe Apátfalva határában. A kis fáknak a későbbiekben is gondját viselik, és már készülnek a következő, több száz darabos akcióra is.

Szabó Imre

Apátfalva határában 50 facsemete került földbe a civilek jóvoltából. Fotó: Árgyelán Diána

Öröm volt, nagyon élveztem. A kopár terület gyorsan benépesült látványos fasorokkal. Ha mindenkiben ilyen érzéseket váltana ki a faültetés, már holnap a fél ország ültetne

 – mondta a hétvégi faültetés egyik önkéntese, a lapunkban már bemutatott Lánczné Miklós Katalin nyugdíjazott magyarcsanádi védőnő, aki amúgy kreatívan és fáradhatatlanul, szívvel-lélekkel segíti a falu rendezvényeit is. A helyi faültető közösségbe elsőként jelentkezett.

A 10 millió fa nevű, környezetvédelmi-fásítási célokat szolgáló alapítvány, egyben mozgalom Makó környéki csoportja most szervezett először ültetést. Az akcióra Apátfalva külterületén, a Maros-ártér zártkerti részén került sor, ahol egy adományozó jóvoltából összesen 50 szilfa került a földbe. A csemeték számára kiszemelt terület egy ligetes, eredetileg elhanyagolt, ápolatlan rész volt, amelyet gondos kezek fásításra alkalmas táblává tettek.

 Fotó: Árgyelán Diána 

 

A kapcsolatok kialakítását, a szervezést, a facsemeték előteremtését, a kommunikációt, az emberek, önkormányzatok, intézményvezetők, adakozók megszólítását ugyan én vállaltam magamra, de a továbbiakhoz csak az inspirációt adom. A faültetéshez szükséges előkészítési munkálatokat, a fásítható területek felderítését, a fizikai munkát, annak minden fázisát, az eszközök előteremtését helyi önkéntesek végezték a magyarcsanádi Maros Vadásztársaság egyik lelkes tagjának vezetésével

 – mondta a Délmagyarországnak a főszervező, Árgyelán Diána.

Persze, mint kiderült, semmi sem olyan egyszerű, mint ahogyan az elsőre hangzik. Az ültetésre kitűzött nap előtt például kiderült, hogy az akcióra jelentkezett csapat minden tagjának közbejött valami. Így az egyedül maradt egyetlen aktivista, egy helyi vadász egymaga fogott neki a feladatnak: az 50 facsemetének helyet csinálni, odaszállítani, a területet előkészíteni, kijelölni, az ültető lyukakat kifúrni, mindenhez eszközöket – lyukfúrót és lajtos kocsit – szerezni. Végül szerencsére az utolsó pillanatban jelentkeztek még hárman segíteni.

Mint megtudtuk, az elültetett fáknak az aktivisták a későbbiekben is gondját viselik: öntözni, ápolni fogják. Árgyelán Diána azt is elmondta, hogy amint az időjárás lehetővé teszi, további, több száz darabos ültetési akciót szerveznek, egyeztetve az érintett önkormányzatokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában