Elképesztő gyűjtemény

2022.11.15. 20:00

Puzzle díszíti a szobák falait a baktói lakásban - Fotók

Csaknem 200 darabos puzzle-gyűjteménye van a szegedi Pálfi Izabellának, ilyen képek díszítik férjével, Gera Istvánnal közös otthonuk szobáit és folyosóit. A legnagyobb 24 ezer darabos, és a ház vételénél az is szempont volt, legyen olyan falfelülete, amelyre ráfér.

Imre Péter

Fotó: Imre Péter

– Tizenhat-tizenhét évesen kezdtem komolyabban puzzle-kirakással foglalkozni – kezdte történetét a Baktón élő 31 éves, Pálfi Izabella. Hobbijában is társa férje, a 35 éves, egy makói gyárban műszakvezető, Gera István.

Gyűjtemény

A puzzle-gyűjtemény azután gyarapodott jobban, hogy megnyitottak a webáruházak, addig ugyanis nehéz volt újra, érdekesre találni, mert az üzletek és játékboltok kínálata, készlete kicsi és egyforma volt, ráadásul hamar elkapkodták. Közben Szegeden nyílt egy erre szakosodott bolt, és Facebook-csoportja is van a kirakó szerelmeseinek, onnan tudható, akadnak több ezer darabos gyűjtemények. Izabelláé nagyjából 200-at számlál, többféle akad közte, például 3D-s, fluoreszkáló, nehezen kirakható egyszínű, de Harry Potter is nagy kedvenc. Ottjártunkkor is Potteres pólót viselt, de a kollekcióban akad sapka, sál, kesztyű, pléd, bögre, toll, füzet és takaró is. István inkább Star Wars rajongó, a szemközti falról rohamosztagos figyelt bennünket a beszélgetés alatt.

Puzzle és házvásárlás

A legnagyobb, a 24 ezer darabos Élet című puzzle valóban nagy szerepet játszott az életükben: fontos szempont volt, hogy leendő házuk valamelyik szobájában legyen akkora szabad falfelület, amelyen a 428-szor 157 centis kép elfér.

– Három éve, a vásárlás idején már háromnegyedig kiraktam, vissza kellett bontani és zacskókban az új otthonunkba vinni, kis túlzással kezdhettem elölről az egészet – közölte Izabella.

– Háromszáz darabos egységekre tagoltuk, és azokat egyenként illesztettük össze, ragasztottuk fel a felületre. Nehezítette a dolgunkat, hogy a kiszemelt rész ferde – vette át a szót István. – Engem az alkotás folyamata érdekel, az köt le, amint a rengeteg apró darabból összeáll a kép, közben jó megtalálni egy-egy odaillő elemet – tette hozzá Izabella.

A baktói ház emelete puzzle-birodalom: a szobákat, folyosókat kisebb-nagyobb képek, háromdimenziós darabok díszítik, amelyeket általában évszakonként – alkalmazkodva annak hangulatához, vagyis rögvest előkerülnek a karácsonyiak – cserélnek, és külön helyiség a puzzle-raktár, ahol polcokon sorakoznak a dobozok. Az egyszerű simákat Izabella egyedül rakja ki, de a háromdimenziósokat már együtt.

Sokakban felmerülhet, hogy mennyire drága ez a hobbi. Az ezer darabos képek 5-től 8 ezer forintba kerülnek, a már említett 24 ezres Élet címűt anno 50 ezerért vásárolták, ma legalább 80-at kóstálna, de lehet kölcsönözni is. Húsz-harminc darabot már eladtak a gyűjteményből, garázsvásárban.

– Komolyan nem kereskedünk, magunk örömére gyűjtjük, foglalkozunk vele, puzzle-versenyekre sem járunk, pedig hazai és nemzetközi szinten is rendeznek ilyeneket – mondták szinte egyszerre.

Ajándék az ünnepre

Közeledik a karácsony, felvetettem, nekik nem nehéz ajándékot választani egymásnak vagy akár mindkettőjüknek. 

– Nem egyértelmű, a puzzle-n kívül lehet lego vagy társasjáték is, de biztosan valamilyen játék lesz – mondta István, Izabella helyeslően bólintott. De azt leszögezték, a fenyőfa soha nem lesz 3D-s puzzle.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában