Makó

2022.12.26. 07:30

Gyülekeznek a makói baglyok

Szabó Imre

Az első pár tucat bagoly már megjelent a makói könyvtárhoz közeli fákon. Fotó: Szabó Imre

Volt olyan esztendő, amikor az év utolsó napjaiban mintegy 150 erdei fülesbagoly gyűlt össze Makón, a József Attila Könyvtár épülete körül a környező fákon. Ez már több mint egy évtizede hagyományos téli pihenőhelyük. Most – alighanem az egyelőre enyhe időjárás miatt – mindössze pár tucatnyit láttunk az ágakon a pompás madarakból. Így is érdemes azonban szemügyre venni őket, és megfigyelni, milyen jól alkalmazkodtak a városi környezethez.

Fotó: Szabó Imre

Az erdei fülesbagoly testhossza 25–37 centiméter, szárnyfesztávolsága elérheti az egy métert. Korábban arra is akadt példa, hogy valamelyikük fészket rakott, majd fiókákat költött ki az egyik emeleti erkélyen. Akinél ilyesmi történik, jól teszi, ha nem háborgatja a vendéget, ugyanis védett állat: egy madár eszmei értéke 50 ezer forint. 

Fotó: Szabó Imre

Az ismert városi legenda szerint, ami pár éve az egyik országos kereskedelmi tévé élő reggeli műsorában is elhangzott, azért épp a bibliotéka közelében gyülekeznek Makón, mert a görög mitológia szerint a bölcsesség jelképei. Hogy így van-e, nem tudni, az azonban biztos, hogy olyannyira népszerűek, hogy – a főtéri Bérpalota fecskéihez hasonlóan – várhatóan a települési értéktárba is hamarosan bekerülnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában