Szegedi hírek

2022.12.21. 18:50

Hatvanéves a szervátültetés Magyarországon

Szerdán volt éppen hatvan éve, hogy Németh András urológus adjunktus Szegeden elvégezte az első magyarországi veseátültetést. A hazai szervátültetés 60. jubileumi évében rekordszámú, 56 élődonoros veseátültetés történt.

S. Z.

Az elmúlt 60 évben csaknem 12 ezer szervátültetés történt Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét transzplantációs központban. A vese-, máj-, szív-, tüdő- és hasnyálmirigy átültetések között 775 élődonoros veseátültetés történt – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóság.

Abból az apropóból ismertették az adatokat, hogy 1962. december 21-én Németh András urológus adjunktus Szegeden elvégezte az első magyarországi veseátültetést, amely szerdán volt éppen 60 éve.

A közleményben felidézték, hogy az ötvenes évek elején Európában egyre több helyen kezdtek foglalkozni a veseelégtelenség kérdéskörével. Az igen magas halálozású betegség arra ösztönözte az urológusokat, hogy a konzervatív kezelés mellett valamilyen művi méregtelenítést is alkalmazzanak. Így születtek meg Európában az első művesekészülékek, amelyek közül a módosított Alvar-készüléket Magyarországon elsőként Szegeden alkalmazták.

A veseelégtelenség kezelésében már ekkor ígéretesnek mutatkozott a veseátültetés. Németh András néhány kollégájával kísérleteket kezdett kutyákon. A technikát begyakorolták, és eredményeiket – amelyek azonosak voltak a másutt végzett műtétekével – közölték a nyilvánossággal is.

1962-ben Németh András féléves ösztöndíjas állást kapott a londoni Postgraduate Medical Schoolban. Így került a kísérletes és klinikai osztályra, ahol addigra már három élő donoros veseátültetést végeztek. A negyedikben Németh András első asszisztensként vett részt. Ezután pedig már egyenes út vezetett a szegedi sikeres beavatkozásig, amelyet egy végstádiumában lévő 26 éves férfin végeztek el, akit már csak dialízissel lehetett életben tartani. A vesét 21 éves egészséges öccse adományozta. A szegedi a világon a 38. transzplantáció volt, és Németh András a hetedik sebész, aki ezt a műtétet végezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában