Vészesen csökken a választék

2022.12.14. 07:00

Tízszeres árkülönbség is lehet a szaloncukrok között

Akár több mint száz forintba is kerülhet idén egyetlen szem szaloncukor. A minőségi termékek ára kilónként elérheti a 15 ezer forintot is, de persze van karácsonyi bonbon ennek a tizedéért is. A választék azonban vészesen csökken, karácsony előtt másfél héttel a legkeresettebb márkák és ízek már elfogytak.

Timár Kriszta

A kézműves szaloncukor a legdrágább, de kétségtelenül a legfinomabb is. Fotó: Török János

A karácsony egyik elengedhetetlen kelléke a szaloncukor. A legtöbben már megválogatják, mire adják ki pénzüket, hiszen nemcsak dekoráció, hanem ünnepi finomság is a színes papírba csomagolt apró bonbon. A minőségi desszertnek azonban ára van. Körképünkből kiderült: akár több ezer forintot is kérhetnek egy maréknyi szaloncukorért. De persze nem biztos, hogy csak a legdrágábbat érdemes megvenni, az olcsó fajták között is találtunk kifejezetten finomakat.

Elöljáróban eláruljuk: aki most készül megvásárolni a szaloncukrot, jó eséllyel már csak szűkített kínálatot talál. Tapasztalat, hogy az évek előrehaladtával egyre hamarabb elfogynak a boltok polcairól a legnépszerűbb fajták, lényegében december elején is már van, amiből keresni kell, hol lehet még kapni. Talán a Stühmer a leggyorsabban elkapkodott fajta: a minőségi szaloncukorból mostanra lényegében lefeleződött a választék a néhány héttel ezelőtti állapothoz képest. Pedig ez az egyik legdrágább márka: 10 dekagrammnyiért 1099 forintot kérnek. A Szamos szaloncukor egyébként ugyanennyibe kerül, és ami a legérdekesebb, hogy a Retro konzum és zselés szaloncukorért is, melyeket idén ismét piacra dobtak a jól ismert csomagolásban, ugyanezt az árat kérik kimérve. Utóbbit vanília, eper, csokoládé és narancs ízben lehet kapni, és persze van belőle zselés is.

Aki valóban exkluzív, kézműves minőségre vágyik, az cukrászdában is talál szaloncukrot. Árban ezek képviselik a legmagasabb kategóriát, de kétségtelenül minőségben is. Személyes kedvenceink a Sugar and Candy termékei, melyek ára fajtától függően 10 dekánként ugyan csaknem 1400-1600 forint, cserébe viszont kétségtelenül a legfinomabbak az általunk kóstoltak közül. 

Fotós: Török János

Szintén nagyon  ízletes, de jóval olcsóbb az előbbiekhez képest a Vadász szaloncukor, melynek kilónkénti ára 7 ezer forint. Ez nagyjából 70 forintos darabonkénti árat jelent. Ebből ugyancsak széles az ízválaszték, többségével pedig nem lehet mellé nyúlni. Ezeket az említett márkákat nemcsak dobozolva lehet kapni, így nagy előnyük, hogy mindenki annyit vásárol belőlük, amennyit akar, és mondjuk egy doboznyi mennyiséget is össze lehet válogatni több ízből. Lédig, azaz ömlesztett szaloncukor egyébként szinte minden nagy áruházban van, ezek az olcsóbb árat és a kevéssé jó minőséget képviselik. A Novában például 1590, a Tescoban klubkártyával 1299 forintért lehet válogatni. 

Vannak persze, akik továbbra is hagyományosan, dobozban veszik a szaloncukrot. Ennek hátránya, hogy nem tudjuk megkóstolni, így akár mellé is nyúlhatunk egy-egy új íz kipróbálásakor, a bevált fajtákhoz ugyanakkor így olcsóbban lehet hozzájutni. Ma már számos klasszikus csokoládénak megjelent a szaloncukor változata, így például van Piros mogyorós és Sport is, illetve a nagy márkák, mint a Milka, Tibi és Boci is előrukkoltak szezonális termékeikkel. Ezek ára nagyjából egységesen 3 ezer forint körül van dobozonként. Az extrém ízek kedvelői pedig meglephetik a családot akár Erős Pistás vagy pálinkás szaloncukrokkal is, merthogy már ilyeneket is lehet kapni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában