Helyi életstílus

2023.01.04. 21:34

Ismét Szegeden járt a fényvonat - Fotók

Munkatársunktól

Ismét Szegeden járt a 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzérrel díszített fényvonat. Fotó: Gémes Sándor

Rengeteg vonatrajongó, vonatrajongó fotós, videós, és gyerekes család várta szerda kora este a szegedi nagyállomásra begördülő karácsonyi fényekbe öltöztetett V43-as típusú mozdonyt. A leszálló utasokkal együtt több százan tolongtak a peronon, ahol alig lehetett elférni.

A Fény Szili becenevű szerelvény járt már Szegeden és az egész országot bejárta, de a komoly érdeklődésre és a hatalmas népszerűségre tekintettel az év elején ismét végigturnézza az ország nagyobb pályaudvarait. 

A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti.  Az ünnepi időszak alatt – a győri vonalon kívül – az ország szinte minden villamosított fővonalán találkozhattak vele az utasok. Sokan rajongva várták és figyelték az állomásokon, ezért a vasúttársaság január 9-ig meghosszabbította a közlekedését.

Így érkezett Szegedre január 4-én, szerdán 19.15-kor a 726-os számú Napfény IC-vel, majd a 721-es számú InterCity élén 20.45-kor fordult vissza Budapest felé.

Aki nem fanatikus vonatrajongó és nem tudja fejből a típus történetét, annak így ír a MÁV Fény Sziliről: a villamosítás terjedésével szükségessé vált egy nagysorozatú villamosmozdony építése. 1960-ban egy szilícium-egyenirányítós (erről kapta a nevét) mozdony licencét megvásárolva indult el a Szilik azóta is tartó pályafutása. Az első hét mozdonyt a németországi Essenben gyártották, de a V43 1008 pályaszámú mozdony már Magyarországon, Budapesten készült. A mozdonyok villamos részét a Ganz Villamossági Művek, járműszerkezeti részeit a Ganz–MÁVAG gyártotta. 1963 és 1982 között közel 400 mozdonyt állítottak üzembe. Az idők során több felújításon és átalakításon estek át, így jöttek létre a 2000-es Papagáj és a 3000-es Cirmos Szilik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában