Az öt érzékszerv foglalkozás a vásárhelyi gyermekkönyvtárban

2023.02.01. 14:30

Nézz körül a világban

A világ játékos észlelésére invitált egy óvodás csoportot a vásárhelyi gyermekkönyvtár. Az öt érzékszerv foglalkozással kitárult a gyerekek előtt a valóság.

T.Sz.

Nézz körül a világban: kitekintő a vásárhelyi gyermekkönyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

A világ észlelésében, megismerésében az érzékszerveink segítenek bennünket születésünktől kezdve. Éppen erre alapoz a vásárhelyi gyermekkönyvtár egyik időszakos tematikus foglalkozása. Az öt érzékszerv mentén halad az egy órás interaktív ismeretterjesztés; egyebek mellett hang- és illatfelismeréssel. Az óvodásoknak szükségünk is van a folyamatos kétirányú párbeszédre ahhoz, hogy figyelmük ne kalandozzon el óhatatlanul. Mint azt a vegyes korosztályú csoporttal érkező Farkas Imola, a vásárhelyi Szeremley Sámuel Református Óvoda óvodapedagógusa elmondta: a folyamatos impulzusokhoz szokott mai gyerekek figyelmét egyértelműen az aktivitásra buzdító foglalkozásokkal lehet leginkább lekötni, amikor a feladatok megkövetelik a figyelmüket. Ugyanakkor fontosak az új élmények, az óvoda falain kívüli programok. Ezt megerősítette Gyulafalviné Vereczkei Györgyi gyermekkönyvtáros, egyben a foglalkozás vezetője is. Mint mondta: az óvodások életében fontos tapasztalat, amikor megismerkednek egy idegen hellyel, új emberekkel találkoznak. A pozitív benyomások, újszerű élmények megerősítik a gyerekeket, a zárkózottabbak is többnyire feloldódnak.

Györgyi sok apró, mégis hatásos megoldást bevetett: szándékosan halk, visszafogott beszédével egyértelműen magára vonta a figyelmet. Amikor pedig észrevette a csoporton a fáradtságot, rövid elmélyülésre invitálta őket.

Mondd, szoktad-e a csöndet figyelni? – tette fel az elsőre különös kérdést a gyerekeknek, akik szívesen csatlakoztak lehunyt szemmel a rövid pihenőhöz. Mint mondta: ez a momentum kettős célt szolgált, hiszen a mai zajos világban ritkán adunk magunknak pihenőt, fordulunk befelé. Talán ennek áldásos hatását a gyerekek is megérezték.

Egy-egy ilyen foglalkozás ráadásul nemcsak a csoportot lelkesíti. Farkas Imola szerint az óvodapedagógusok és gyermekkönyvtárosok közös munkája mindannyiszor kiváló ötletforrás.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában