Klasszikus zene

2023.02.22. 12:30

Ritka kincsek az év zenekarától

delmagyar.hu

A hangversenyen Takács-Nagy Gábor karmester évek óta nagy sikerrel futó Haydn–Mozart sorozatát hallhatja majd a nagyérdemű. Fotó: Filharmónia Magyarország

Március 1-jén különleges klasszikus zenei koncertet kínál a Szegedi Nemzeti Színházban a Filharmónia Magyarország Tisza bérletének harmadik hangversenye. Ritkán hallható művekkel lepi meg közönségét a Budapesti Fesztiválzenekar, amelyet tavaly az év zenekarának választott a közönség a Gramophone magazin szavazásán, ahol olyan együttesekkel volt versenyben, mint a Bécsi Filharmonikusok, a Bajor Állami Zenekar vagy a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar. 

Takács-Nagy Gábor karmester évek óta nagy sikerrel futó Haydn–Mozart sorozatát hallhatja majd a nagyérdemű, amely ezúttal ritkán játszott zeneszerzők műveivel egészül ki. Ahogy a Filharmónia közleményében fogalmaztak, önmagában a darabok mindegyike kakukktojás, a koncerten azonban számos szállal köthetők egymáshoz. A zeneszerzők közti legerősebb kapcsolat, hogy mind a négyen kiváló hangszeres művészek voltak. Több darabjukat saját maguknak írták, tökéletesen ismerték és a végletekig kihasználták hangszerük adottságait, sőt nekik köszönhető több technikai újítás is.

Egy könnyed Mozart-divertimento után a lengyel hegedűvirtuóz, Wieniawski legjobban sikerült szerzeménye szólal meg, a 2. d-moll hegedűverseny. Ezt követően Spohr kettősversenyszerű egytételes darabja csendül majd fel. Végül Haydn sziporkázó szimfóniája zárja a műsort. 

Az est szólistái Kádár István és Gál-Tamási Mária hegedűművészek, valamint Liptai Gabriella csellóművész lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában