13. éve telel Ásotthalomnál

2023.02.13. 21:42

Visszatért Matyi, a gátsori gólya

Gondozója, Krisztin Mónika és családja 2011 óta segíti a telkükre ősz elején odatévedt madarat, ami egyszerűen besétált az udvarukba és azóta családtaggá vált.

A.T.J.

Matyi, a gátsori gólya a tizenharmadik telét tölti Afrika helyett Ásotthalom közelében. Fotó: Arany T. János

Matyi, Gátsor leghíresebb gólyája egy fagyos reggelen álldogált a gátsori bolttal szemben lévő buszmegálló mellett. Múlt hét elején írta meg a Telelő gólyák – Gólyateleltetés nevű Facebook-oldal, hogy Matyi immár tizenharmadik éve telel át Ásotthalom közelében. A madár a csoport által legrégebb óta szemmel tartott áttelelő gólya. Gondozója, Krisztin Mónika és családja 2011 óta segíti a telkükre ősz elején odatévedt madarat, ami egyszerűen besétált az udvarukba és azóta családtaggá vált. Nem tudni, milyen sérülés érhette, de az biztos, hogy nem jól repül. 

A helyiek szívügyüknek tekintik Matyi sorsát, többen etetik. Mindent szeret, ami baromfi, megeszi a belsőségeket is. A család kertészkedéskor gyűjt neki rovarokat, a csiga nagy kedvence.

Nincsenek pontos adatok, hány fiókát nevelt fel Matyi, de a szám 40-50 körül lehet. Mindegyik fiókája elrepült, egyik sem maradt Magyarországon. Hamar párt talált magának. Az utóbbi években egy gyűrűs gólyalány a választottja, amivel valószínűleg 2017, esetleg 2016 óta alkot egy párt. Azért nem előbb, mert a Matildnak nevezett tojó 2013-ban bújt ki a tojásból a 75 kilométerre lévő Izsákon és korábban még nem volt ivarérett. Matild vonuló madár, és március 20. körül szokott érkezni. Mindenki azt reméli, Matild is visszatér majd és sikerrel nevelik fel fiókáikat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában