Messzi vándorokért gyűltek össze a családok

2023.03.18. 18:10

A kikeletet ünnepelték a vásárhelyi Tájházban

A természet újjáéledését, a vándorló madarak érkezését ünnepelték szombaton a vásárhelyi Tájházban. A Tavaszköszöntő több volt, mint kikapcsolódás.

T.Sz.

Vásárhely egyik békés szegletében, a Tájházban a természetről szólt minden. Fotó: Tábori Szilvia

A kikeletet hirdető vándorló madarakat ünnepelték a családok szombaton délelőtt a vásárhelyi Népművészeti Tájházban. A művelődési központ Tavaszköszöntő rendezvényén szerencsére egy percig sem titkolták az ismeretterjesztő szándékot.

Fotó: Tábori Szilvia

A tavasz a vándorlók madarak hazatérése miatt kiemelt időszak. Igaz ugyan, hogy a természet egészének csak apró részei, mégis igazán megmutatják a környezet változásait. Ez pedig egy különösen aktuális téma, hasonlóan a korai edukációhoz

 – mondta lapunknak Beier László, a Szegedi Tudományegyetem oktatója az általa vezetett családi kvíz előtt. 
 

Több ezer kilométeren

 

A rendezvény nyitányaként lovasokat fogadtak, majd ki-ki csatlakozott a neki tetsző programhoz: készítettek fészkelő odút, volt családi vetélkedő, gyermeknéptánc és szabad szituációs játék, illetve madárgyűrűzés bemutató. A tematikus programokkal párhuzamosan kézműves foglalkozásra, lovagoltatásra várták a családokat. Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa a költöző madarak útvonaláról tartott előadást. Megmutatta a gyűrűzés eszközeit is, például egy, a madarak hátára szerelhető olyan jeladót, amellyel a Dél-Nyugat Afrikába vonuló szalakóták vonulását vizsgálták. 
 

Fotó: Tábori Szilvia

Megtartani az egyensúlyt

 

A költöző madarak megváltozott szokásairól Beier László elmondta még: megfigyelhető, hogy kisebb távot tesznek meg, esetleg egyáltalán nem indulnak útnak. Az  enyhe téli idő miatt nem kényszerülnek utazásra, itt is megtalálják a megfelelő táplálékot.

A családi  program tulajdonképpen erre a jelenségre, a madarak köszöntésére és védelmére reflektál 

– hangsúlyozta a hódmezővásárhelyi szakember. Hozzátette: némely fajok sajnos nem tudnak alkalmazkodni az intenzív környezeti változáshoz, emiatt drasztikusan csökken az egyedszámuk. Példaként említette, a fogoly élőhelyvesztését. Mert ahogy megváltozott az agrártáj, eltűntek a talajnedvességet, hőmérsékletet is befolyásoló füves, bokros, erdős sávok. Ezzel együtt pedig a fogoly fészkelőhelyei. Az emberi behatás tehát egyértelmű.

Fotó: Tábori Szilvia

Úgy gondolom, a természetközpontú oktatás szerepe rendkívül fontos már az általános iskolában. Fontos lenne megtanítani olyan gyakorlati tudnivalókat, mint például egy kert művelése. Fontos lenne elmondani a gyerekeknek, hogy a természet hatalmas rendszerében hiábavaló a csúcstechnológia, ha nem tudjuk megtartani az egyensúlyt

 – mondta.

 

Apró tettek a természetért

 

Az volt a célom, hogy mindenkinek megmutassuk a bennünket körülölelő szépséges természetet 

– mondta lapunknak Sonkoly Ágnes. A Tavaszköszöntő egyúttal kitűnő alkalom volt az ismeretterjesztésre, környezetünk bemutatására, ezzel együtt pedig, hogy felhívjuk a figyelmet az egyéni felelősségvállalásra. Segítsük kibontakozni azokat az apró tetteket, amelyekkel ki-ki támogathatja a természet és az ember harmóniáját, a környezeti egyensúlyt. A belváros kellős közepén a vásárhelyi Tájház ehhez egy igazán különleges helyszínt adott – fogalmazott. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában