Kipihent ébredés, pozitív gondolatok, előkészített terep

2023.03.25. 07:00

Van megoldás a reggeli káosz ellen

Kipihent ébredés, pozitív gondolatok, előkészített terep – csak néhány azon hasznos tanácsok közül, amelyek betartásával jól indulhat a napunk. Kisfaludy Lilla pszichológus, coach osztotta meg, hogy mit érdemes bevetnünk a reggeli káosz ellen.

K.A.R.

Az alvás minősége jelentősen befolyásolja a nap indulását. Az ágy keménysége, a szoba sötétsége és a hangok is hatással vannak az alvásunk minőségére. Illusztráció: Pesti Tamás

A reggeli élmények, érzések nagy hatással vannak a nap további részére. Hiszen mindannyian ismerjük azokat az extra szerencsétlenül sikerült reggeleket, amelyek akár az egész napunkat el tudják baltázni. Éppen ezért jön jól a Megoldásközpont szakembere, Kisfaludy Lilla pszichológus, coach által összegyűjtött hat tipp, amelyek bevetésével hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a reggeleink pezsgéssel, lendülettel töltsék fel a napot.

Rámutatott, bár bölcs mondásnak tűnik, hogy ki korán kel, aranyat lel, azonban ahhoz, hogy igazán jól induljon a napunk, nem az a lényeg, hogy korán keljünk, hanem az, hogy ismerjük meg a saját működésmódunkat, igényeinket. Leszögezte, az egyik leglényegesebb pontja annak, hogy hogyan indul a nap, az, hogy kipihenten ébredjünk. De ugyanilyen fontos az is, hogy ne aludjuk túl magunkat. Jelezte, mindannyiunknak különböző preferenciái vannak az alvás tekintetében. Így az ágy keménysége, a szoba sötétsége és a hangok is mind hatással vannak az alvásunkra. Ebből kifolyólag, igen fontos kiindulási alap, hogy amit meg tudunk tenni a saját kipihentségünk érdekében, azt tegyük meg.

A második hasznos tanács ahhoz, hogy jól induljon a reggel: adjunk teret a pozitív gondolatoknak. A szakember szerint ugyanis a napindító gondolataink, érzéseink erőteljes hatással vannak az aznapi teljesítményünkre, hangulatunkra, az egész napos tevékenységeinkre. Ezért kiemelten fontos, hogy amikor felkelünk, gondoljunk arra, hogy aznap milyen pozitív dolgok érnek minket.

De a káosz ellen hatásos lehet az is, ha nem élünk a halogatás művészetével és nem hagyjuk reggelre a dolgokat. Kisfaludy Lilla rámutatott, a reggeli indulásunk érdekében ne görgessünk magunk elé akadályokat, próbáljuk meg előkészíteni a terepet a jövőbeli énünknek még előző nap. Ha ezt megtesszük, hálásak leszünk magunknak, hogy nem a reggeli káosz közepén kell még egy plusz, befejezetlen elfoglaltsággal vesződnünk.

Egy kis reggeli tuning is jól jöhet, ne sajnáljuk magunktól. Lehet szó egy kis gyümölcsről, édességről, énidőről vagy zuhanyzásról, vagy egy csésze finom kávéról az ágyban. A lényeg, hogy fogalmazzuk meg, mire lenne szükségünk, és a párunkkal vagy a család többi tagjával kössünk kompromisszumokat, hogy mindannyian megkapjuk ezeket az apró napindító figyelmességeket egymástól.

A pszichológus szerint a meditatív tevékenységek is nagy kezdőlöketet tudnak adni a napunkhoz. A reggeli meditáció ugyanis aktívan hozzájárul az életminőségünkhöz, hiszen elősegíti agyunk és testünk egészséges működését, csökkenti a reggeli feszültséget, felkészít minket az aznapi stresszes helyzetekkel való megküzdésre.

És végül a valami új is a segítségünkre lehet. A szakember úgy véli, annak ellenére, hogy nagy valószínűséggel a reggelünket hatékonyan és a lehető legélhetőbben végezzük, mégis hiányozhat belőle valami plusz. Ennek érdekében érdemes lehet találni valami kis kedvcsináló dolgot, és becsempészni azt a reggeli rutinba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában