Hódmezővásárhely

2023.03.29. 19:30

Versekkel gazdagodtak a lelkek a Liszt-iskolában

T. Sz.

A szép szavak öröme: az általános iskolák legjobbjai versenyeztek szavalataikkal. Fotó: Tábori Szilvia

– A vers, ahogy az irodalom minden műfaja gazdagítja a személyiséget, a fantáziánkat, érzékenyebbé és magabiztos társalgóvá tesz. Bővíti a szókincsünket, pihentet, szórakoztat – mondta Magyar Andrea igazgató.

Hagyományosan ismét a vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájában tartották szerda délután a kistérségi versmondó versenyt, ahol két kategóriában összesen harmincnégy, az általános iskolákból továbbjutó gyerek állt a zsűri elé. 

Fotó: Tábori Szilvia

Értékeléskor sokféle szempont érvényesült: számított a magabiztos kiállás, a szép, tiszta beszédstílus, ugyanígy döntő lehetett, ha a gyerekek személyisége tükröződött az előadott költeményben. 

– Logopédusként főként az artikulációt, a hangsúlyt, hanglejtést, ritmust, a hangerőt figyelem a versenyen – mondta lapunknak a zsűri egyik tagja, Szebenyiné Bábinszki Anita logopédus. 

Hozzátette, a mai rohanó világban a beszédtempó is felgyorsult, de egyénenként változik ennek mértéke. Számtalan családban figyelnek a változatos szókincsre, hogy szép, egész mondatokban fejezzék ki magukat. Máshol viszont inkább rövidítve, toldalékszavakat használva kommunikálnak. Ám gyakorlással igen látványos lehet a fejlődés. 

Fotó: Tábori Szilvia

Rostás Istvánné, a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájának alsó tagozatos igazgatóhelyettese azt hangsúlyozta, örömmel látták, hogy az iskolai versmondó versenyen szívesen választottak a gyerekek Petőfi Sándor költeményt. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában