Verset mond, kürtön játszik és kutyákat tenyészt az erdésztanuló

2023.04.17. 18:10

Harmadik lett a balladamondó versenyen Zoltán

Már általános iskolás korában verset és mesét mondott Hugyik Zoltán, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum tizenkettedik osztályos diákja. A közelmúltban harmadik helyezést ért el a XV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyen.

Arany T. János

Sok minden érdekli. Harmadik lett a XV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyen Hugyik Zoltán. Fotó: Török János

Hugyik Zoltánra tényleg azt lehet mondani, hogy sokoldalú fiatalember. A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum tizenkettedik osztályos diákja édesapjával vizslákat tenyészt, zenél és versmondó versenyeken vesz részt. Legutóbb a harmadik helyig jutott XV. Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyen, de már készül a következőre.

2019-ben, amikor kezdte az iskolát, a 9. évfolyamosok között Gyulán, az országos Simonyi Imre Emlékversenyen első helyezett lett.

– Már általános iskolában, elsős koromban is részt vettem mese- és versmondó versenyeken, de akkor még nem ilyen szép eredményekkel. Egy kis szünet után felső tagozatban kezdtem el a tanárommal komolyabban felkészülni ezekre a versenyekre – mondta a gyomaendrődi fiatalember.

A legutóbbi versenyen Arany A Hamis tanú című versét adta elő. Kedvencet választani nehezen tud, de azt mondta, szereti a balladákat, amelyek történeteket mesélnek el, és a kedvencei közé sorolta Radnóti Miklóst és Wass Albertet is. 

Fotó: Török János 

– Nehéz kedvenc verset választani, de A walesi bárdok és Radnóti Hetedik eclogája köztük van – tette hozzá.

Az Arany-balladákra visszatérve Zoltán azt mondta, a legnagyobb kihívás ezek előadásában, hogy ne legyen unalmas és egyhangú. A legutóbbi versenyre két hetet készült.

– A kisebbik része az, hogy meg kell tanulni a szöveget, az az egyszerűbb. A nehezebb az, hogy úgy tudjam átadni a hallgatóságnak, hogy érdekelje őket, és ne veszítsem el a figyelmüket – magyarázta.

A rövid és drótszőrű magyar vizslák tenyésztése mellett szaxofonozik és vadászkürtön is játszik, de közben már készül a következő versmondó versenyre is.

– Most hétvégén Vésztőn lesz a Sinka István vers-, énekelt vers és prózamondó verseny, arra készülök, majd utána két hét múlva Debrecenben is lesz egy versmondó verseny, és oda is megyek. Nem unatkozom – mondta. Arra a kérdésre, hogy miként osztja be az idejét ennyi elfoglaltság mellett, azt válaszolta, hogy egyelőre mindenre talál időt a tanulás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában