Remekek Remeke címet kapott a vásárhelyi iparművész

2023.05.09. 11:05

A Habán népi fazekasság értékeit menti át a jelenbe

A béke és a szerelem jelképeként egy évődő galambpár is díszíti Tóth Mihály Györgyné Anna népi iparművész egyik most díjazott kerámiáját. A Habán fazekasság értékeit menti át a jelenbe munkáival a vásárhelyi alkotó.

Tábori Szilvia

Tóth Mihály Györgyné Anna népi iparművész középiskola óta a habán motívumok elkötelezettje. Fotó: Tábori Szilvia

A többszörösen díjazott tárgyalkotó népi iparművész Hódmezővásárhelyen tanult, él és jelenleg is a városban dolgozik. Saját műhelyében kizárólag kézzel készíti a magyar és az európai Habán fazekasság ihlette használati és dísztárgyait, átmentve ezzel a múlt értékeit a jelen korba. Inspirációját firtató kérdésünkre Tóth Mihály Györgyné Anna úgy fogalmazott: a habán kerámia technikailag kifejezetten nehéz kifelé kanyarodó fenékszögével, a megszokottól kicsit másként domborodó íveivel.

A vásárhelyi kerámiánál engóbos felületre díszítenek és erre kerül a máz, miközben számtalan írott és íratlan szabálynak is meg kell felelni. A habán kerámiáknál a porózusabb fedőmázra kerül az ecsettel festett, szintén máz alapanyagú minta. Annát éppen ez a nehézség vonzotta. A természeti környezet ihlette motívumok rajzos jellegére pedig már ipari tanulóként felfigyelt. Amikor a különleges, kevéssé ismert technikával Ormos Zsuzsanna művészettörténeti óráin először találkozott. 

Fotó: Tábori Szilvia

A Habán Galambos

Idén Egerben, a Kézművesség 1000 éve és jövője a Kárpát-medencében című sorozathoz kapcsolódva rendezték meg a XX. Magyar Kézműves Remek pályázatának díjátadó ünnepségét. A pályázatra összesen 93 terméket neveztek az alkotók: a kétkörös zsűrizésben 48 termék nyert el valamilyen címet, közülük két elismerés került Csongrád-Csanád vármegyébe. Egyikük Tóth Mihály Györgyné, aki a Magyar Kézműves Remek legmagasabb fokú elismerését, a Remekek Remeke címet érdemelte ki. Mint lapunknak elmondta, alkotásaival mindig a hármas harmónia kialakítását, a forma, a funkció és a díszítmény törvényszerűségét vette figyelembe és próbálta alkalmazni.

A tulipán ritmusa

A vásárhelyi népi iparművész nem először nyert a kamara pályázatán, most ötödjére díjazták munkáit. Ezúttal a Habán Galambos és Habán Ünnepi készlettel vívta ki az elismerést. Mint mondta, önálló kerámiák helyett mindig készlettel nevezett, mert meglátása szerint az olykor egyszerűnek tűnő motívumok így egészítik ki, egyúttal erősítik egymást. A jellegzetes sárgás árnyalatú tizenkét darabos készletet tányérok, tálak, gyertyatartó és egy váza alkotja. Utóbbin megjelenik a Földet jelképező zöld félkörív, annak jelképeként, hogy Földanyánk minden évben tavasszal újranöveszti magból az életet. A tulipán motívum szabályos ismétlődésével pedig egyforma ritmust kívánt létrehozni. 

Fotó: Tábori Szilvia 

A hovatartozás motívumai

A Habán Galambos összeállítás egyik fő motívuma pedig a béke és a szerelem jelképének tartott galamb. A motívumok stilizált növényi elemek; hullámos inda hajlataiba ismétlődnek a kék eget, egyúttal a végtelenséget jelképező levelek. Tóth Mihály Györgyné Anna szerint a mai rohanó világban nem beszélünk eleget a természet értékeiről, közelségének fontosságáról, a hovatartozás érzéséről. Szeretne mindezt alkotásaival képviselni és szavak nélkül megmutatni.

Fotó: Tábori Szilvia

A habánok öröksége

A 16-18. században Közép-Európában, így a Magyar Királyság és Erdély területén élő habánok a 18. században vándoroltak ki Amerikába. A magyar népi kerámiát újszerű formákkal és díszítésekkel gazdagították. Egyik jelentős újításuk volt, hogy az edényeket ónmázzal fedték. Mintáik színe főként a kék, a sárga és a zöld különböző árnyalata. Zömében díszkerámiákat és a főúri háztartásokba szánt edényeket készítettek, de emellett használati célokra gyártottak olcsóbb, ólommázas és mázatlan kerámiákat, például kályhacsempéket is. Ahogy készítettek kisebb boros- és pálinkás hordókat, valamint kézmosókat és víztartókat. Patikaedényeik eleinte hengeresek voltak, később ezeket tojásdad testűek váltották fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában