Zene és festészet fonódott Ale Ildikó projektjében

2023.05.18. 17:24

Koncertélmény ihlette a fiatal alkotókat

Egy templomi koncert ihlette Ale Ildikó festőművészt a Hidak című projekt megvalósítására. Hét fiatalt kért meg a zenei élmény megfestésére.

K. K.

A projektzáró előadáson minden fiatal képéről szakmai elemzést nyújtott Ale Ildikó festőművész. Fotó: Rómer János

Társművészeti alkotómunkára invitált hét különböző életkorú gyermeket és fiatalt Ale Ildikó festőművész, művészetpedagógus, a Montázs Vizuális Műhely vezetője napokban zárult, Hidak című projektjének keretében. A résztvevő ifjak – Kápusztej Lilia, Szabó Dávid, Mohr Lili, Schwimmer Ida, Schwimmer Róza, Kiss-Széll Lola és Könnye Levente – egy koncertélményéből megszületett, rövid leírása alapján készíthettek képeket, teret engedve fantáziájuk szabad szárnyalásának. A témát a Nagy-Britanniában élő mezzoszoprán énekművész, Silló Erzsébet 2019-ben Mezőkovácsházán, a római katolikus templomban adott koncertje szolgáltatta. 

Silló Erzsébet boldog, szívből jövő éneklése hívta életre a szegedi Hidak projektet, ami közvetlen és közvetett módon is gazdagította a lelki, befogadói rezdüléseket. A szöveg tartalmazott konkrétumokat a helyszínről, az énekes megjelenéséről, azonban a fókusz az énekművész hangjára, előadásmódjára és a befogadói élmény impressziójára irányult. Az éneklése magával ragadó volt, a hatásától emelkedett hangulatba kerültem az első pillanattól kezdve. Talentuma hidat képezett Isten és ember között 

– fejtette ki Ale Ildikó. 

A projekt képekkel illusztrált beszámoló előadását kedden tartotta a szegedi Art Hotelben, a programon részt vettek a gyermekalkotók, szüleik, családtagjaik és alkotóművészek is. Az alkotómunka körülményeiről elmondta, hogy a résztvevők eltérő időben, egyénenként dolgoztak. Egyikőjük sem ismerte az énekművészt, fotót sem láttak róla. Az előadáson minden gyermek képéről szakmai elemzést nyújtott. 

Az egyik legmeglepőbb eredmény, hogy az alkotók hasonló vizuális megjelenítéssel ábrázolták a zenét. A 17 éves Könnye Levente már önállóan fogalmazta meg festményének tartalmi alapjait. Harmónia, kapu, fennkölt kulcsszavakkal foglalta össze első munkáját

 – összegezte a projekt tapasztalatait a festőművész. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában