Helyi életstílus

2023.06.29. 18:16

Klubokkal az időskori magány ellen Makón – Galéria

Az idősek alighanem legnagyobb problémája az elmagányosodás. Ebből az egyik kiutat az olyan klubok jelenthetik, amilyenből a makói Egyesített Népjóléti Intézmény kettőt is működtet – csütörtökön ezek közül a Királyhegyesi utcaiban volt nyílt nap.

Szabó Imre

– Ha nem is minden nap, de hetente két-háromszor itt vagyok – mondta a Bányai Júlia nevét viselő Királyhegyesi utcai nyugdíjas klub csütörtöki nyílt napján a 83 esztendős Bója Mihályné. Már lassan két évtizede jár ide. 

– Egyedül élek. Ha eljövök, egy kicsit kikapcsolódok. Jókat beszélgetünk, szerveznek nekünk programokat is. Még fodrász is jár hozzánk! – mondta lelkesen.

A makói Egyesített Népjóléti Intézmény a városban két, minden munkanapon nyitva tartó idősklubot tart fenn. A Királyhegyesi utcainak jelenleg 17 tagja van, de a létszám gyarapodik. A nyílt napon az érdeklődők délelőtt szenior tornán és egészségügyi szűrővizsgálatokon vehettek részt, kézműveskedhettek, később tájékoztatták őket a jelzőrendszeres házi gondozásról, illetve az okosóra használatáról is. Délután pedig óriáspalacsintákat sütött nekik Siska László és csapata. A jó hangulatú rendezvényre a másik, Munkás utcai klub tagjai is eljöttek. A körzet önkormányzati képviselője, civilben orvos Hadik György azt mondta, a város számára nagyon fontosak ezek a klubok. 

– Ha valaki idős korára bezárkózik a négy fal közé, az a lehető legrosszabb időtöltés. Szükség van társaságra, kommunikációra, emberi szóra – mondta. 

– Az idősek itt nemcsak újságot olvashatnak, tévézhetnek vagy cseveghetnek egymással: igény szerint étkezést biztosítunk, lehet mosni, fürödni, a férfiaknak hajat vágnak, de masszőr és pedikűrös is jár ide – tájékoztatott Tóthné Balázs Andrea, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője. Bemutatókat, kirándulásokat is szerveznek nekik. 

– Ez a legmegfelelőbb hely arra, hogy oldják a magány okozta feszültséget, rossz érzést. Itt megkapják a nap nyolc órájában azt a törődést, amire szükségük van – tette hozzá.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában