Szeged

2023.06.24. 17:36

Rózsaszirom eső hullott Szőregen - Galéria

Idén is hatalmas tömeget vonzott a Szőregi Rózsaünnep karneváli felvonulása. Körülbelül hatvan rózsákkal feldíszített jármű vonult végig a település utcáin.

Koós Kata

A szőregi és környékbeli rózsatermesztők biztosították a szemet gyönyörködtető virágokat a díszítéshez és a sziromszóráshoz. Fotó: Török János

Tegnap koncertekkel kezdődött, ma színházi, zenés és táncos produkciókkal, egyéb kulturális programokkal folytatódott a 23. Szőregi Rózsaünnep a Monti Sándor parkban. A legfőbb attrakció a szombat délutáni karneváli felvonulás volt, amelynek keretében több százezer rózsaszállal feldíszített, ünnepi menet vonult végig Szőreg utcáin. Körülbelül hatvan díszes jármű, lovaskocsik, fiákerek, gépkocsik, veterán autók, traktorok vonultak rózsaszirom esőt szórva. 

Fotó: Török János

A virágok királynőjének ünnepén a Szőreg környéki rózsaföldek is megnyíltak a látogatók előtt, Bata András Faiskolájában és a Hegedűs Gyümölcs- és Díszfaiskolában sétálgathattak több százezernyi pompázatos rózsatő között. Sőt idén először a Kocsis Flóra Kft. rózsaföldjén „Szedd magad!” akciót is hirdettek. Az Európa-szerte híres virágok termesztői lelkesen meséltek a földeken folyó munkáról, a rózsatermesztés fortélyairól, szépségeiről és kihívásairól. 

Kísérőprogramként vágórózsa fajtabemutató, levendulaszüret és kiállítások is várták a látogatókat. 

Vasárnap a sport kapja a főszerepet. A családi futónapon négy távon, 2, 6, 10 és 21 kilométeren indulhatnak a versenyzők, a félmaratont választók virágzó rózsák között tesztelhetik kitartásukat. 

A szőregi rózsatermesztés több mint százéves múlttal büszkélkedhet, a településen és környékén ötven üzemben körülbelül 170 hektáron termesztenek rózsát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában