Vallásos lett és teljesen megváltozott a 16 éves bordányi fiú

2023.07.30. 14:40

Kunszabó Kevin: Mit csináljak? Mondjam Istennek, hogy szia?

A bordányi Kunszabó Kevin egy majdnem teljesen átlagos 16 éves fiatal. Két éve osztálytársa, Péter Dávid nagy nehezen rávette, hogy menjen el a zákányszéki pünkösdi cigánymisszió istentiszteletére. Azóta megtalálta Istent, leszokott a cigarettáról is. Napjait a zákányszéki misszióban tölti, önkénteskedik. Felújításban, gyerekek táboroztatásában segít, és a közösségi médiás megjelenéseket intézi. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió zákányszéki szeretetpontjában beszélgettünk.

Arany T. János

Kevin a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziónál találta meg azt a közösséget, amelyre szüksége volt. Fotók: Török János

Kunszabó Kevin nem volt az a kimondottan jó gyerek, sőt kifejezetten rossz híre volt az általános iskolában. Aztán mindez hirtelen megváltozott. 
Az iskola drogosa és a vallás

– Te egy vagány, nagy dumájú srác vagy, vagy voltál, de már nem vagy az. Hogyan kerültél kapcsolatba a misszióval? 

– Te is tudod, hogy igazából hírnevem az volt az iskolában. Az iskola drogosa voltam, pedig soha nem drogoztam. Szóval ez volt a hírem Bordányban. Rossz gyerek voltam. Péter Dáviddal, a pásztor Péter Pál fiával ak­­kor lettem jó­­ba, amikor meg­­buktam hetedikben. Ő vezetett be ide a gyülekezetbe, meg a misszióba. 

– Az hogyan történt? Ahogy ismerlek, nem volt könnyű rábeszélni. 

– Igen, nem volt az. Egy évbe telt. Próbált engem bevezetni. Emlékszem, mondtam neki, hogy jó, jó, én elfogadom, amit te mondasz, de akkor te is fogadd el, hogy én ezt nem akarom. Végül 2021 szeptemberében eljöttem ide. Azt mondta Dávid, hogy csak próbáljam ki, nincs semmi vesztenivalóm, csak imádkozzak egyet. Azt se tudtam, hogyan kell imád­­kozni. Kérdeztem tőle, hogy mit csináljak, mondjam Istennek, hogy szia? Mondta, hogy nem, úgy beszélgess Istennel, mint egy emberrel. Úgy beszélgess vele, mintha velem beszélgetnél. Elmentem motorozni aznap, és láttam magamat, hogy fekszek az úton. Igazából akkor imádkoztam először. 

„Mintha ide járnék már ezer éve"

Egykori osztálytársa, Péter Dávid beszélte rá két éve, jöjjön el vele Zákányszékre.
Fotó: Török János

– És aztán eljöttél ide. Milyen volt? 

– Azt nem lehet elmondani szavakban. Itt voltam vasárnap a gyülekezetben, és nagyon tetszett a közösség, befogadtak. Azon csodálkoztam, hogy mindenki olyan kedves volt velem, mintha ide járnék ezer éve. Olyan volt ez a környezet, mintha ide járnék gyerekkorom óta. 

– Azóta eltelt majdnem két év. Mi változott? Megjavultál? 

– Hát igen, leszoktam a cigarettáról. Mert ugye hét évet cigiztem. A gyerekekben szerintem mindig van valami hiány, és ezt pótolják a cigivel, drogokkal.

Én is ezt a hiányt töltöttem ki cigivel meg piával. 

– Mi az, amit találtál, és pótolja ezt a hiányt? 

– Az üresség, ami van az emberek szívében, ami miatt mást keresnek, amivel be tudják ezt tölteni, azt megtaláltam. Megtaláltam Istent. 

Barátai kételkedtek benne

– Mit adott neked ez a közösség? 

– Rengeteg barátot, embert, akikre számíthatok. 

Önkénteskedéssel telik a nyár.
Fotó: Török János

– Önkénteskedsz, itt töltöd a nyarat. Sok fiatal nyáron délig alszik, szórakozik. Ez nem hiányzik? 

– Szerintem nekem ez na­gyon jó egyébként. Jól érzem itt magam. 

– Mit szóltak a változáshoz a szüleid, barátaid? 

– Az akkori barátaim mondták sokszor, hogy ez nem te vagy, te ezt nem akarod, ez hülyeség. Nem piszkáltak igazából, csak kételkedtek abban, hogy komolyan gondolom. Azt hitték, ezt csak rám erőltetik mások. Nem is igazán tartom már velük a kapcsolatot. Sokan arra figyeltek fel, hogy letettem a cigit, annak örült mindenki. Korábban háromszor próbáltam leszokni. Úgy sikerült letennem, hogy nem is kívántam. Eszembe se jutott, hogy rágyújtsak. 

Ami a szívükön van, arról beszélnek

– A vallással megmarad majd a jövőben is a kapcsolatot? 

– Mindenképpen. Szeretnék érettségizni, az biztos. Szerintem el fogok tudni helyezkedni a misszióban is. 

– Az egyik Facebook élő videóban nagyon szenvedélyesen beszélsz Istenről. 

– Az egy országos imahálózat, amit Dávid kezdett el, és bevont engem is. Ketten csináljuk. Ami a szívünkön van, arról beszélünk. Az a célja, hogy imádkozzunk az emberekért, és hogy az emberek imádkozzanak egymásért. 


Fotó: Török János

A misszióról

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió a Magyar Pünkösdi Egyház önálló misszióága. Az MPE Országos Cigánymisszió tevékenységi területei kiterjednek az ország egész területére, valamint a Kárpát-medencére. A hátrányos helyzetű emberek, elsősorban romák számára nyújt segítséget. A támogatás egyszerre értendő szellemi, lelki, oktatási, fizikai-anyagi gondjaik rendezésében, valamint életvezetési tanácsadásban. Az MPE Országos Cigánymisszió munkatársainak száma csaknem ezer. Országos lefedettségű hálózatukon keresztül 270 településen vannak jelen napi szinten szociális, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal, illetve oktatási és hitéleti tevékenységgel. A misszió célja elérni, segíteni, támogatni a hátrányos hely­zetűeket, hogy megtalálják önmagukat, és értékes, építő tagjai legyenek a társadalomnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában