A csanádpalotai Deli István 13 éve gyűjti a viharlámpákat

2023.07.02. 12:33

Petróleum lámpákkal díszítették ki a nagyéri kilátót - Galéria

Kovács Erika

Deli István és barátai 100 viharlámpával világították ki a kilátót. Fotó: Kovács Erika

Fénybe borult a nagyéri kilátó szombaton este. Deli István, csanádpalotai viharlámpa-gyűjtő 100 petróleum lámpáját láthatták az érdeklődők tündökölni. Késő délután Nagyér körül szinte mindenhol esett az eső, dörgött az ég, a települést azonban békén hagyta a szeszélyes időjárás. A program szervezői egyébként is azt mondták, a viharlámpának nem ártanak a viharok.

A csanádpalotai Deli István 13 éve gyűjti a petróleum lámpákat.

A párommal a Maros partján sétáltunk és találtunk egy lámpát. Onnantól kezdve bárhová mentünk vásárokra, piacokra, mindenütt vásároltam ilyen régi lámpát, akárhová mentem. Ma már 600 darabból áll a gyűjteményem. Nagyon megtetszett a viharlámpák szépsége, a formájuk. Az első lámpám egyébként egy cseh vasutas lámpa

 – mondta a gyűjtő, aki maga sem gondolta 13 éve, hogy szenvedélyévé válnak a viharlámpák. Nem csak hazai, hanem külföldi viharlámpái is szép számmal vannak, 16 országból sikerült beszereznie az adott ország remekeit. A restaurált darabokat az otthonában tartja Deli István, külön polcot készíttetett számukra, a többi pedig a melléképület falán lóg. Kiállításon, találkozókon is bemutatta már gyűjteménye legszebb darabjait.

Szombaton 100 viharlámpát akasztottak ki a nagyéri kilátó korlátjára gyűjteményéből. A férfinak a Tegyünk Együtt Palotáért Egyesület tagjai és érdeklődők voltak segítségére. A lámpák fényei messziről látszódtak sötétedés után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában