Tass

2023.07.30. 17:41

Tíz nap, ami csak az állami gondoskodásban élőkről szólt - Galéria

Vasárnap zárul az idei Ágota-­tábor Tass-Alsószenttamáson. A tíznapos, ingyenes rendezvényen több mint félezer, nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban élő fiatal vett részt. A hét elején mi is ellátogattunk erre a különleges programra, ahol csak boldog gyerekeket láttunk.

Timár Kriszta

A habparti volt az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb program. Fotók: Gémes Sándor

Évtizedekkel ezelőtt egy állami gondozott kisfiú élete első táborozásán eljutott a Balatonra. 

Mint kiderült, társaival együtt elsősorban azért vitték oda őket, hogy szemetet szedjenek. A vízbe csak kora este mehettek be pancsolni, amikor már nem „zavarták” a többi fürdőzőt. Számára – sok sorstársához hasonlóan – ez volt a nyaralás. Fiatal felnőttként, amikor már tehetett ezekért a fiatalokért, elhatározta, a családjukat nélkülöző gyerekeknek is megadja az igazi nyaralás élményét. Az Ágota-tábor 27 évvel ezelőtt nyitotta meg először a kapuit, a kezdeti szárnypróbálgatások pedig mostanra olyannyira kinőtték magukat, hogy immár saját táborhelyen, professzionális körülmények között élvezhetnek gondtalan 10 napot az állami gondoskodásban élő gyerekek. 

Igazi gyerekparadicsomot varázsoltak

Igen, ez már az, amit annak idején elképzeltem

 – válaszolt kérdésünkre Kothencz János, az Ágota-közösség vezetője, miközben körbevezetett bennünket a tass-alsószenttamási Ágota-falván, ahol a hét elején már javában zajlott az Ágota-­tábor. A 7 hektáros területből – amely egykor csupán egy hatalmas puszta volt néhány düledező istállóval – két év alatt igazi gyerekparadicsom lett. Miután elhordták onnan az 5000 köbméternyi szemetet, amely korábban beborítot­­ta, teljesen elkerítették a területet és 40 ezer cserjével és 1500 fával ültették be. Építettek há­­rom focipályát, egy kosárlabdapályát, strandfoci- és Ninja Warrior-pályát, kialakítottak rajta egy füves dombot, ligetet és dísztavat, játszóteret, játszóházat, a vadonatúj szálláshelyek mellett pedig – amelyek egy része klimatizált – van közösségi tér, több száz fős étkező és egy templom is. 

Rengeteg adományozó járult hozzá, hogy mindez meg­­valósulhasson. Hogy mást ne mondjak, a szökőkutat és a telefontornyot is adományként kaptuk 

– beszélt a legextrémebb ajándékokról Kothencz János, aki nemcsak látványban, tartalomban is a legjobbra törekedett. 

Az ingyenes táborban – amelyet a Gyógyító Szent Erzsébet Tábor és a Szeged–Csanádi Egyházmegye finanszíroz, illetve támogatók szponzorálnak – például naponta ötször kapnak enni a gyere­kek, kiegészítés­ként szinte mindennap hoznak ne­­kik fagyit, sütit is. A me­­nü minden alkalommal szabadszedéses, azaz mindenki annyit eszik, amennyi belefér. A programokat pedig úgy állították össze, mintha egy kisgyerek kívánságlistáját vették volna sorra. A mostani tíz nap alatt szerveztek Ki mit tud?-ot, szépségversenyt, Toldi-versenyt, elárasztották a sportpályát habbal egy nagy partihoz, de volt diszkó, lézerharc, buborékfoci, roma est, Mága Zoltán-koncert, sőt a nyári Mikulás idén is meglátogatta a fiatalokat. Lényegében alig volt üresjárat egy-egy napban, reggeltől estig egyik programról a másikra men­­tek a gyerekek. 

Az élmények mellett legalább ugyanakkora hangsúlyt fektetünk a terápiás programokra is 

– mondta Kothencz János. Idén a fő téma a bizalom és a kiszolgáltatottság volt, ezeket fejlesztették különböző beszélgetések során. 

Ugyanannyi a dolgozó, mint a táborozó

Idén 520, lakásotthonban vagy nevelőszülőnél élő gyerek tá­borozott Ágota-falván, a most záruló programsorozat sikerességét félezer segítő tette gördülékennyé. 

Az önkéntesekre nagy szükség van, hiszen ez teljesen más léptékű tábor, mint egy átlagos. Mi például ha nekiindulunk strandolni, 16 busszal megyünk 

– mosolygott Kothencz János. De a létszám miatt a biztonságra is nagy gondot kell fordítani: 30 embernek csak az volt a feladata, hogy a terület 15 pontján biztosítsák, hogy a gyerekek minden szempontból zavartalanul nyaralhassanak. 

A táborban sétálva mindenhol csak mosolygó, jókedvű gyerekeket lehetett látni, és hiába próbáltuk kideríteni, szerintük mitől lehetne még jobb, nem tudtak kritikát megfogalmazni. 

Minden tetszik

 – foglalta össze élményeit a 16 éves Bo­­zóki Balázs, aki a szegedi Foltán József Gyermekotthonból érkezett, és most először táborozott itt.

Van egy postaláda, amelyen keresztül bárkinek lehet üzenni. Mindennap rengeteg levelet kapok, és nagyon sok új barátot szereztem

 – mesélte. A 17 éves Gazdóf Szimonetta Bácsalmásról érkezett, az idei már a második tábora volt.

Azért jó itt, mert sorstársakkal vagyunk együtt. Ők megértenek, nem ítélnek el, és nem kell magyarázkodni sem, hiszen mindenkivel ugyanaz történt 

– beszélt érzéseiről a közgazdásznak készülő, la­kásotthonban élő lány, aki jövőre segítőként szeretne ide visszatérni. 

Ez sokkal jobb, mint a többi tábor. Jó a csapat, sok a program és ehető a kaja

 – foglalta össze tapasztalatait a szabadszállási Jakab Ruben. A 15 éves fiatalember hozzátette, a harmadik nap után már eléggé fáradtnak érezte magát. De csak mert annyit játszott. 

Jövőre várhatóan még többen lesznek

A 26. Ágota-tábor vasárnap es­­te zárul, a gyerekek hétfő reggel utaznak haza. 

A tervek szerint jövőre még az ideinél is több, összesen 800 állami gondoskodásban élő fiatal tölthet majd el itt élményekben bővelkedő tíz napot. Kothencz János úgy fogalmazott, a célja, hogy legalább egyszer minden családját nélkülözni kénytelen gyerek eljusson ide, és tapasztalja meg, milyen egy olyan nyaralás, ahol minden és mindenki azért van, hogy a mindennapi gondokat és nehézségeket elfelejtve egyszerűen csak jól érezze magát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában