Vadaspark

2023.08.12. 19:00

Bemutatkozott a Kiskunsági Nemzeti Park

A Szegedi Vadasparkban már hagyomány, hogy bemutatkoznak az ország nemzeti parkjai. Most szombaton a Kiskunsági Nemzeti Park következett, ami egy igazán különleges természeti értéke az országnak. Ők egyébként a szegedi állatkert egyik legszorosabban együttműködő partnere.

Suki Zoltán

A Kiskunsági Nemzeti Park tevékenységét ismerhették meg a látogatók. Fotó: Gémes Sándor

Újabb hamvas rétihéja fiókák repültek ki Szank környékén. A Kiskunsági Nemzeti Park területén lévő település mellett egyáltalán nem ritkák a hasonló esetek. Amikor a természetvédelmi őr észrevette a héjákat, onnantól a fészeknek otthont adó nádasban nem terveztek semmilyen kezelést és beavatkozást, ezáltal várható volt a sikeres költés is. A hasonló történetekkel pedig most azok is megismerkedhettek, akik szombaton kilátogattak a Szegedi Vadasparkba. Ugyanis a Kiskunsági Nemzeti Park mutatkozott be az állatkertben. A Kiskunsági Nemzeti Park az egyik legszorosabban együttműködő partnerük, főleg a természetvédelmi mentőközponti tevékenységük révén, így nem csoda, hogy július után augusztusban is találkozhattak velük a vadaspark látogatói.

Fotó: Gémes Sándor

Megtudtuk, hogy a nemzeti parknak van egy Grassland-HU nevű projektje, ami a gyepek védelméről szól, hiszen abból van a legtöbb a park területén. Az egyik munkatársuk elmondta, a program egyik legfontosabb pontja, hogy felelős gazdálkodásra ösztönözzék a gazdákat. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan gondozzák, kaszálják a gyepeket.

Fotó: Gémes Sándor

 A program hasonló a korábban már bevált túzokprogramhoz, aminek az volt a lényege, hogy ahol a futómadár fészkel, azt a gyepet vagy kaszálót hagyják érintetlenül a gazdálkodók, hogy nyugodtan költhessenek a védett madarak. De az ilyen gyepeken jelenik meg az agár sisakoskosbor is, ami a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, az országban sokfelé találkozhatunk vele.

Fotó: Gémes Sándor

Mint a park egy másik munkatársa elmondta, a Kiskunsági Nemzeti Park egy mozaikos elrendezésű természetvédelmi terület, ami azt jelenti, hogy nem egy összefüggő részen terül el, hanem több, kisebb különállón fekszik. Oda tartozik például a pusztaszeri és a mártélyi tájvédelmi körzet is. A parkban a legkülönlegesebb a homukbuckás vidék és a mindenki által ismert árvalányhaj, de óriási természeti értékek a vizes élőhelyek is. Ezek számtalan élőlénynek nyújtanak menedéket, amelyek közül sok fokozottan védett. A park munkatársai azt is elmondták, hogy rendszeresen készülnek programokkal is a látogatóiknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában