Helyi életstílus

2023.08.27. 09:00

Csökkenhet az idősklubok díja Makón

Jelentősen, a mostani összeg majdnem felére csökkenhet az önkormányzati fenntartású idősklubok bent-tartózkodási díja, ha a makói képviselő-testület elfogadja az erről szóló polgármesteri előterjesztést jövő szerdai ülésén.

Szabó Imre

Mint az anyagban olvasható, a díj mértéke 2022. október 15-e óta 277 forint volt naponta, egy hatósági ellenőrzés azonban rávilágított, hogy a különböző térítési díjakat az 1 és 2 forintos érmék bevonása következtében a kerekítés szabályainak megfelelően kell megállapítani – azaz az összeg nem végződhet például 7 forintra. A módosítást azonban egyszerű fel- vagy lekerekítés helyett várhatóan egy jelentős díjcsökkentésre is kihasználják: az új javasolt napi térítési díj ugyanis 150 forint, azaz a korábbi összeg nagyjából fele lesz várhatóan. 

Megjegyzendő, hogy a 277 forintos napidíj tavaly októberben egy ugyancsak radikális emelést jelentett, előtte ugyanis mindössze 20 forintot kellett fizetni naponta. Érdekesség, hogy a hatósági ellenőrzés ugyancsak szabálytalannak találta – szintén a kerekítés szabályainak figyelembe nem vétele miatt – a szociális étkeztetéshez kapcsolódó házhoz szállítás díját is, amit tavaly október óta 268 forintban állapítottak meg. Ha a javaslatot jövő szerdán elfogadják, ez is csökkenni fog – de csak 3 forinttal, 265 forintra. 

Farkas Éva Erzsébet az előterjesztés indoklásában azt írja, azért javasolja a klubok napidíja esetében a nagyobb mértékű csökkentést, mert annak meghatározása idején, 2022 októberében az akkor várható magasabb rezsiköltségeket vették figyelembe.  S

zerencsére az energiaköltségek a vártnál alacsonyabban alakulnak, így lehetőség van a jelentősebb arányú mérséklésre

 – hívja fel a figyelmet. 

Makón két önkormányzati idősklubot működtet az Egyesített Népjóléti Intézmény: egyet a Királyhegyesi, egyet pedig a Munkás utcán. Hét közben mindkettőben reggel fél 8-tól délután fél 4-ig fogadják a tagokat, közösségi elfoglaltságot biztosítanak nekik, de akár mosni, fürödni is lehet. Az ott dolgozók gondjukat viselik az időseknek, segítenek nekik többek között a hivatali ügyek intézésében, sőt kreatív foglalkozásokat, programokat, kirándulásokat is szerveznek nekik. Ha a díjcsökkentést megszavazzák a képviselők, az október elsejével lép életbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában