Szabadkígyós, Gyula, Szeged

2023.08.07. 10:51

Látványukkal is hűsítőek a szökőkutak - Fotók

Imre Péter Géza

Fotó: Imre Péter

Nyár, hőség, árnyékban „ötven fok”, nyaralás, izzadás, olykor szenvedés. Enyhülést a légkondi, a nedves törülköző (séta közben is), a hideg üdítő nyújthat. Na és maga a víz, minden formában. Ebben a kánikulában legjobban a strandon vagy a vízparton élhetjük túl a napokat. Csobbanhatunk a hűs habokban, amelyeknek már a látványa is segít, úgy érezzük, máris elviselhetőbb az idő. Vizet látni élőben – nem a televízió valamelyik természeti műsorában… – főként a szökőkutaknál lehet. Jótékony hatásukat én is tapasztaltam.  

Nyaralásom alatt három helység több szökőkútjának vízsugarait figyeltem padon ülve, hogy milyen csodálatos formákat öltenek a felfelé törő, majd a gravitáció parancsára visszahulló vízcseppek. Másodpercenkét új és új csodát láttattak. Nem volt két egyforma alakzat a szabadkígyósi Wenckheim-kastélynál, Gyulán a Kossuth és a Harruckern téren, valamint Szegeden a Dugonics téri, a Móra Ferenc Múzeum előtti és a Glattfelder Gyula téri szökőkútnál, amelyek cseppjeit a szél is folyamatosan formázta. Ezeknél a szökőkutaknál több száz fotót „lőttem”, ezekből adunk közre válogatást. Már a látványuk is hűsítő és frissítő. Igaz, akadnak (főleg gyerekek), akik nem érik be ennyivel: mintha strandolnának, „tusolnak” a kutak vizében, megmártóznak medencéikben. 
 

Fotók: Imre Péter
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában