Helyi életstílus

2023.09.28. 19:50

Meghonosították az ír kocsmakvízt Algyőn – Fotók

Kiss Anna

Vidám vetélkedővel telnek az esték Algyőn.

Fotó: Karnok Csaba

Az angolszászt nyelvterületen igen elterjedt és ismert játékformává nőtte ki magát az évtizedek során a pubquiz, vagyis a kocsmakvíz, amely valójában egy műveltségi vetélkedő játékos, szabadabb formában. Barátok, családok ülnek össze és fejtenek meg különböző feladványokat egy-egy pohár sör mellett. De nemcsak Írországban tesznek így kéthetente, hanem a Csongrád-Csanád vármegyei Algyőn is, ahol tavasztól őszig a Szent Anna Teraszon, míg a téli hónapokban a könyvtárban zajlik majd a "mérkőzés".

A kocsmakvíz szervezője az Algyői Könyvtár, amelynek vezetője, Dományházi Edit az eheti vetélkedő előtt lapunknak elmondta, öt csapat vesz részt a vidám agytornán, ahol nem tudásfelmérés zajlik, nem évszámokat kérdez a kvízmester, hanem mindig egy adott témához kapcsolódó kérdéséket tesznek fel a játékosoknak. Ezúttal a magyarságról szólt minden, de előző alkalommal például azt kellett megoldaniuk a játékosoknak, hogy mi köti össze a Holdat, a Tour de France-ot és a Green Day együttest. Mint megtudtuk, a válasz Armstrong volt, hiszen mindegyikhez egy Armstrong nevű férfi kötődik.

A kvíznek mindig bemelegítő kérdésekkel indul, utána érkeznek a feladványok, például párosító feladat, majd a mintegy másfél órás játék villámkvízzel zárul, ahol nincs idő agyalni, azonnali válaszokra van szükség. A vetélkedőn két üveg bor talál gazdára, egyik a villámkvíz nyertesének jár, míg a másik annak a csapatnak, amelyik a teljes játék során a legtöbb pontot gyűjtötte össze.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában