Helyi életstílus

2023.10.02. 21:30

Lecsap a barna rétihéja

Szabó Imre

Áldozatára vár a Csanádi puszták ragadozója. Fotó: Balla Tihamér

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon idén jó évük volt a ragadozó madaraknak, ugyanis jelentősen felszaporodott a számukra ideális zsákmányt jelentő mezei pockok állománya – számolt be honlapján a nemzeti park. A tájegység területén költő egyetlen rétihéjafaj, a barna rétihéja ugyancsak nagy számban volt megfigyelhető az egész szezonban. A költések általában sikeresek voltak, többnyire 4-5 fióka is nevelkedett a fészkekben. Júniusban már sokfelé lehetett látni a frissen kirepült fiatalokat. A barna rétihéja egyébként Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Augusztus végére megérkeztek a Csanádi pusztákra a vonulásban lévő hamvas rétihéják is, így tovább színesedett a megfigyelhető ragadozó madarak palettája. Szeptember elején egy öreg fakó rétihéja hímet is sikerült megfigyelniük a Királyhegyesi-pusztán, egy esti kékvércse-szinkronszámlálás alkalmával.

 Fotó: Balla Tihamér

Mindegyik rétihéjafajra jellemző, hogy ritkán ülnek ki fákra, fészküket a talajra építik, az éjszakát is a földön töltik. Egy-egy magasabb növényzetű zsombékosban, gyékényes-sásos foltban – melyek alkalmas éjszakázó helyet biztosítanak -, akár 20-30 példányt is megfigyelhetünk, ahogy napnyugta után, imbolygó röptükkel beszállnak éjszakázni, majd napkeltével innen indulnak újra vadászni. A rétihéja alacsonyan repül, zsákmányára pedig – a már említett kisemlősökön kívül hüllőkkel és vízimadarakkal is táplálkozik - hirtelen ejti rá magát. Siklórepülést is végez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában