Hirdetés

2023.11.22. 16:48

Hogyan óvjuk meg életünket a legveszélyesebb szakmákban, avagy 3 fontos leesés elleni védőeszkö

A sportok közül különösen nagy népszerűségnek örvend az alpinizmus, hiszen egyszerre élvezhetjük a gyönyörű tájakat, feszegethetjük a határainkat és valósíthatjuk meg önmagunkat. A hegymászás ugyanakkor nemcsak sport, hiszen a hegyimentőknek, túravezetőknek vagy hegyi filmkészítőknek a szakmájához tartozik. A tevékenység során elengedhetetlen bizonyos szabályok betartása és eszközök igénybevétele.

PR cikk

Forrás: bunzl.hu

Az alábbi cikkben bemutatjuk, melyik az a 3 legfontosabb felszerelés, amelyek használatával tisztában kell lennünk, ha az alpinizmus így vagy úgy, de a munkánkhoz, életünkhöz tartozik.

Miért fontos a kitűnő felszerelés?

Legyen szó jég-, hegy- vagy sziklamászásról, a leesés elleni védelem fontossága megkérdőjelezhetetlen. Az alpinisták a kihívásokat keresik, a veszélyes terep és szélsőséges időjárási körülmények azonban akár életveszélyesek is lehetnek. Éppen ezért a megfelelően elsajátított technikák és előkészületek mellett a kifogástalanul működő kötelek, jégcsákányok és karabinerek nélkülözhetetlenek.

· Testhevederrel a zuhanás ellen

A testhevedernek maximálisan kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie, hiszen ez az elsőszámú biztonsági felszerelés. Ehhez rögzítik a kötelet és a többi eszközt. Léteznek teljes testet borító darabok, beülős termékek és övek is attól függően, hogy mennyire tapasztalt az alpinista. A testheveder segíti az egyensúlyozást és megakadályozza az esetleges zuhanást, ha a hegymászó kibillenne vagy leesne.

· Hogyan biztosítsuk az ereszkedést?

A kötél több módon is alkalmazható. A legismertebb, amikor rögzített pontokhoz, például horgokhoz kapcsolják, így biztosítják az ereszkedést vagy állást. Az eszköz azonban kommunikációra is szolgálhat két egymástól nagyobb távolságra lévő hegymászó között. Találhatunk 20 méteres körszövött rögzítőkötelet, 10 méteres sodort termékeket, sőt akár 15 méteres vezetőköteleket is.

· A praktikus és sokoldalú karabiner

A karabiner szintén kiváló megoldás lehet rögzített pontként, így hozzájárulhat az alpinisták biztonságérzetének növeléséhez. Az eszközt ugyanakkor nemcsak a balesetek elkerülése érdekében lehet használni, segítségével könnyedén az övhöz vagy a hátizsákhoz erősíthetjük a többi felszerelés egyes részeit. Kaphatunk bajonettzáras, csavaros vagy akár önjáró karabinert is, a lehetőségek tárháza hatalmas.

A korlátlan szabadság érzése több embert sarkallhat hegymászásra. Az alpinizmus ugyanakkor sok személy munkájának is elengedhetetlen része. Minden esetben egy rendkívül veszélyes tevékenységről van szó, amely elképzelhetetlen a megfelelő tudás, tapasztalat és leesés elleni védelem nélkül. Ellenkező esetben akár az életünkkel is fizethetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában