Hirdetés

2023.12.13. 10:05

Az arcüreggyulladás rejtélyei: minden, amit tudnod kell erről a betegségről

Az arcüreggyulladás elnevezése pontosan magában hordozza a betegség formáját is: ilyenkor valamilyen kiváltó oknál fogva begyulladnak az arc üregei, illetve az abban található nyálkahártya, amely igazán kellemetlen tünetekkel jár. Ezt a legtöbben tudjuk, ám akadnak a betegséggel kapcsolatban olyan tények is, amelyeket sokkal kevesebben ismernek – most ezeknek jártunk utána!

PR cikk

Forrás: 123rf.com

A szöveg a Haleon együttműködésével készült.

Az arcüreggyulladás megismerése fontos, hogy megértsük az akut és krónikus formában is sűrűn megjelenő betegség hátterét, így pontosan betarthassuk a gyógyulási folyamatot elősegítő orvosi utasításokat. Éppen ezért kell minél részletesebben beazonosítani a betegség típusát, ha az elért minket, ehhez pedig fontos a tünetek felismerése. Ezekről itt lehet bővebben olvasni: https://www.otrivin.hu/tunetek/mik-az-arcureggyulladas-tunetei.html

Amit eddig nem tudtál az arcüreggyulladásról

Persze, az mindenki számára ismert tény, hogy az arcüreggyulladás orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel járhat, nem ritka a fejfájás megtapasztalása sem, de azt például nem sűrűn hallani, hogy a betegség színváltozásokat eredményezhet az arcon – pedig sajnos ez az igazság. Ha súlyos a probléma, olyan szintű, ami már mindenképpen orvosi eset, akkor a szem környékén, illetve az arcon is megjelenhetnek foltok, amelynek okozója az arcüreg közelében található véredények súlyos irritációja. Ez duplán kellemetlen tünet, hiszen nem csak belülről érezzük rosszul magunkat, hanem az arcunkat is elcsúfítja a betegség, ez pedig lelkileg legalább annyira megterhelőnek számít, mint testileg. Ha ilyesmit fedezünk fel magunkon, minden esetben forduljunk orvoshoz, mert a házi praktikák már biztosan nem lesznek elegendőek, ráadásul más baj is állhat a háttérben kiváltó okként. Ijedtségre azért nincs ok: ha megfelelő ellátást kapunk, ezek az elszíneződések a gyógyulás után teljesen eltűnnek majd az arcunkról.

Szintén meglepő tény lehet, de az arcüreggyulladás nem feltétlenül érinti az egész arcüreget. Nem ritka, hogy csak az arcunk egyik oldala érintett, a másik tulajdonképpen egészséges marad, tünetmentesen működik. A féloldali tüneteket persze ugyanannyira komolyan kell venni, el kell kezdeni a kezelését, illetve időt kell szánni a pihenésre, a gyógyulási folyamatra. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az arcüreg gyulladása más szervrendszerekre is átterjedhet, ami már kiemelt kockázatot jelent. Érintett lehet például az agy, ennek pedig súlyos, beláthatatlan következményei lehetnek a szervezetünk egészségére hosszú távon is. Nem győzzük tehát eléggé kihangsúlyozni: mindig vegyük nagyon komolyan a problémát, hallgassunk az orvosra, és szánjunk időt a teljes gyógyulásra.

Fizikai gondok a gyökérokok között

Az arcüreg gyulladásáért sokszor fizikai okok felelősek – ezt sem gondolják sokan. Ide tartoznak az orrsérülések, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát, illetve emelhetik annak súlyosságát. Elég egy törött vagy elmozdult orrcsont, és máris emelkedik az arcüreggyulladás kialakulásának kockázata. Hogy miért? Mert ha nincs minden rendben az arcunk csontozatával, akkor a rossz helyen lévő csontok blokkolhatják az arcüregeket, ezzel pedig megágyaznak a gyulladás kialakulásának. Az ilyen problémát sok esetben műtéti úton hozzák helyre a szakorvosok, más megoldást híján kénytelenek ezt az eljárást alkalmazni. Ugyancsak meglepetés lehet, hogy a sinusitis kiindulhat a fogászati problémákból is. Ilyenkor arról van szó, hogy a fogaknál nincs valami rendben, emiatt elindul egy gyulladás, amely továbbvándorol, és eléri az arcüreg nyálkahártyáját is. Az arcüreg kapcsolatban áll az állkapocshoz közeli területekkel, ilyen tekintetben az egész arcot lehet egy egységként nézni, így bárhol is jelentkezik az alapprobléma, az utána szövődményekkel járhat. Az arcüreggyulladás lehetséges következményei között emellett sajnos helyet kaphat az arcüreggörcs, a csonthártyagyulladás, de rossz esetben egyéb komplikációkkal is számolni lehet. Mindig vegyük komolyan ezt a betegséget!

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában