A 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon különdíjjal ismerték el a munkájukat

2023.12.14. 08:20

Díjazták az Ásotthalmi filmes csoportot

Különdíjjal ismerték el az ásotthalmi Fenyőerdei Otthon videósait a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon a közelmúltban. A négytagú Ásotthalmi filmes csoport lelke Cziráki Zsolt, aki elsőként a fotózás iránt érdeklődött, ezekből zenei aláfestéssel készítette első videóit.

Arany T. János

Filmesek és díjaik. A Fenyőerdei Otthon filmesei –  Cziráki Zsolt, Kolompár László, Barna Renáta és Bíró Eszter – sorra hozzák el a díjakat. Fotó: Arany T. János

Húsz díjat osztottak ki a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén, amelyen 60 filmet láthatott a közönség. A rendezvény az egyetlen olyan tematikus filmfesztivál Magyarországon, amely a fogyatékossággal élők életére hívja fel a figyelmet. Ezen kapott különdíjat kapott az Ásotthalmi filmes csoport.

Fotó: Arany T. János

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület célja az értelmileg akadályozott, illetve pszichiátriai és szenvedélybeteg emberek önkifejező képességének, kommunikációjának előremozdítása. A sérült emberek kamerát ragadva igyekeznek ledönteni a köztük és az ép emberek közötti falakat, érzékenyíteni a társadalmat.  

Fotó: Arany T. János

Masa-Kiri Anikó, a Fenyőerdei Otthon részlegvezetője elmondta, az otthonban élők közül elsőként Cziráki Zsolt érdeklődött a fotózás iránt, ezekből zenei aláfestéssel készítette első videóit. 2017-ben a kitartó munka meghozta gyümölcsét, Zsolt első elismerésként vehette át a speciális filmszemle nagydíját. Filmjei átélt élményekről, kirándulásokról, egyéni kreatív ötleteinek megvalósításáról szólnak. A technikai eszközöket ő vásárolta segítőjével saját bevételéből, vagy filmszemlén nyert pénzutalványból. Idővel csatlakozott hozzá néhány lakótársa, akikkel megalakult az Ásotthalmi filmes csoport. Jelenleg négy fővel – Barna Renáta, Bíró Eszter, Cziráki Zsolt és Kolompár László – működik. A csoporthoz bárki bármikor csatlakozhat, hogy kipróbálja magát a filmezésben.

Fotó: Arany T. János

A filmkészítést ötleteléssel, forgatókönyvírással, szereposztással kezdik, majd jöhet a forgatás. A forgatásokon garantált a jó hangulat, sok nevetés. Tavaly Zsolt beszerezte első videószerkesztő programját, amelyet egyre magabiztosabban használ, egyre élvezhetőbb filmeket készít a csoporttal. Az ásotthalmi filmesek már egy új filmen dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában