Helyi életstílus

2023.12.24. 10:54

Mihálffy Béla: A lényeg az, hogy kivel álljuk körül a karácsonyfát

Az együttlét, a mosoly, a szeretet, az egymás iránti figyelem – ezek azok a kincsek, amelyek igazi gazdagságot adnak az ünnepünknek. Hetek óta hatalmas a készülődés, az utcákon szebbnél szebb fények jelzik hetek óta a karácsony közeledtét, a tereken vásárok és közösségi programok várták a lakosokat, az üzletekben pedig nyüzsgés és a sorban állás.

Delmagyar.hu

Az igazi ajándék nem a csillogó csomagokban rejtik, hanem az egyszerű, tiszta örömökben. Fotó: DM

Mindenki azért dolgozik, hogy ünnepi díszbe öltözzön a nagy napra ő is és az otthona is. Mihálffy Béla országgyűlési képviselő szerint fontos, ne felejtsük el, hogy a karácsony előtti időszak lényege az, hogy belül öltözzünk ünneplőbe, mert az igazi ajándék nem a csillogó csomagokban rejlik, hanem az egyszerű, tiszta örömökben, és mert a karácsony valójában Isten meglepetése számunkra.

– Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ez a meglepetés, Jézus Krisztus születésének öröme a családunk körében érjen minket. Nem az a lényeg, hogy mi van a karácsonyfa alatt, hanem az, hogy ki állja körül a szépen feldíszített fenyőfát. Nálunk családi hagyomány, mióta a gyermekeink felnőttek, hogy közösen díszítjük fel a fenyőt, ebédre pedig halászlét eszünk karácsony böjtjén. Estére a szüleimnél gyűlik össze minden családtag és rokon a világ számos tájáról, és együtt ünnepeljük Jézus születését. Idén már harmincnál is többen ülünk majd az ünnepi asztalnál, viszont a fogásokról már nemcsak édesanyám gondoskodik, hanem összefogtak a feleségek, és mindenki készít valamilyen ételt, süteményt a vacsorára. Így svédasztal jellegűvé válik az ünnepi asztalunk, melyről nem hiányzik majd a pulyka sem

 – mondta el a politikus a Karácsonyi Hírmondónak.

Szokás náluk, hogy mielőtt asztalhoz ülnének, a gyerekek verset mondanak, énekelnek, utóbbiba a felnőttek is bekapcsolódnak, majd egyszer csak megszólal az angyalka csengője, amely jelzi, hogy megszületett a Jézuska. 

– Ilyenkor mindannyian a karácsonyfához megyünk, de az ajándékokhoz csakis azután nyúlunk, hogy elénekeltük együtt a Mennyből az angyalt. Utána adjuk át egymásnak az ajándékainkat, de nem nagy dolgokat, hiszen arra törekszünk, hogy örömet ajándékozzunk egymásnak és együtt legyünk, szeressük egymást. Az ajándékozás és a laktató vacsora után közösen megyünk el a templomba az éjféli misére, hogy megünnepeljük azt, ami a karácsony lényege, Jézus születését 

– osztotta meg lapunkkal.

Mihálffy Béláék karácsony napján szűkebb családi körben ünnepelnek, délelőtt ünnepi szentmisére mennek, majd este ők látják vendégül a rokonságot, többek között a felesége igazán laktató, ízletes karácsonyi gyümölcskenyerével. Másnap a felesége szülői házánál ünnepel a család, majd a két ünnep között útra kelnek és végiglátogatják a testvéreket. 

– A szilveszter viszont már szűk családi körben telik, itthon maradnak az unokámék is, szerencsére csak ünnepek után repülnek vissza Máltára. Az év utolsó napján templomba megyünk, ahol hálát adunk a Jóistennek az elmúlt évért, majd a liturgiáról hazatérve együtt eszegetünk, iszogatunk, beszélgetünk, társasjátékozunk. Éjfélkor elénekeljük a Himnuszt, meghallgatjuk a köztársasági elnök beszédét, majd koccintunk. Az új esztendő első napján ünnepi szentmisén veszünk részt, ebédre lencsét eszünk, este pedig ismét a szüleimnél gyűlünk össze több mint harmincan, hogy köszöntsük egymást, koccintsunk és a szüleim által készült kocsonyát elfogyasszuk 

– mondta el, hogy az év utolsó napja miként is telik náluk.

Úgy értékelt, hogy a legtökéletesebb, legcsodálatosabb ajándékot már megkapta az életben, ez pedig a családja, akikkel együtt ünnepelhet.

– Kívánom, hogy teljen önöknek is a családjuk körében a karácsony, éljenek át közösen megannyi csodát, szeressék egymást, az új esztendő pedig hozzon sok örömet, békességet és szerencsét mindannyiuknak

 – zárta ünnepi gondolatait Mihálffy Béla.

Gyümölcskenyér

A politikus feleségének engedélyével ezúttal megosztjuk karácsonyi gyümölcskenyerének receptjét is, amely már több mint 10 éve minden karácsonykor az asztalukra kerül. A receptet egy barátnőjétől kapta.

Hozzávalók: 8 tojásfehérje; 20 dkg kristálycukor; 20 dkg finomliszt; 1 tk. sütőpor; 1 cs. aszalt sárgabarack; 1 cs. aszalt szilva; 15 dkg mazsola; 15 dkg durvára darabolt dió; 1 kis tábla Party csoki.

Elkészítés: Az aszalt sárgabarackot és a szilvát apróra, a csokit pedig 1-szer 1 centiméteres darabokra összevágom. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verem. A lisztet a sütőporral, a cukorral és az apróra vágott finomságokkal szárazon egy másik tálban összekeverem, majd a tojásfehérjehabbal összedolgozom. A kész tésztát egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntöm, és 180 fokra előmelegített sütőben szép világosbarnára sütöm.

Sliced,Fruit,Cake,On,White,Plate
Fotó: EM Arts

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában