Helyi életstílus

2024.01.08. 18:10

Szilveres keringő köszönti az új évet Amerikában

Húsz éve minden újévet az amerikai kontinensen töltenek a Szilver Táncsport Egyesület legjobbjai. New Yorktól Torontóig újévi bálokon keringőjükkel és polkájukkal járulnak hozzá a fantasztikus hangulathoz.

Darók József

Komoly munka, egyben szórakozás is a táncosoknak az újévi bálokon táncolni. Fotó: Szilver TSE

A jellegzetesen bécsi komolyzenei kultúrát vitte Észak-Amerikába, és igyekezett meghonosítani a magyar származású Glatz Attila. Jövőre lesz harminc éve, hogy elindította a Salute to Vienna elnevezésű koncertsorozatot, énekesekkel, szimfonikus zenekarral, balett és ball-room, azaz társastánc produkcióval, melynek húsz éve már a szentesi Szilver TSE is aktív részese.

Visszatérő szereplők

László Csaba az első csapatban is benne volt. 

Az Operába mentünk próbatáncra, castingra, a Szepesi-testvérekkel, Jocóval és Judittal, a Páli testvérekkel, Erikkel és Vikivel, valamint az akkori partneremmel, Szögi Szilvivel 

– emlékezett vissza az azóta világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmet is szerző, sokszoros magyar bajnok László Csaba. Ma már videókat küldenek ki magukról a jelentkezéshez.

Ezúttal hét páros három koncerthelyszínen szerepelt Amerikában és Kanadában. Csaba a feleségével, korábbi táncospárjával, Németh Anikóval, illetve a kűrben Európa-bajnok Rónyai Zoltánnal és Busa Dórával szerepelt New Yorkban és Washingtonban. Zoli is már régi fellépő, tíz éve jár ki minden év végén az amerikai koncertekre. 

Nagyon kicsi változtatásokkal ugyanaz a program, egy-egy műsorszám, zene cserélődik, attól függően, milyen közönség várható, de egyre fiatalodik. A szervezők elküldik, melyik zenékre készítsünk koreográfiát

 – magyarázták Zoliék. A keringő és a polka a jellegzetes táncaik, élő zenekari muzsikára.

Fotó: Szilver TSE

Hatalmas lehetőség

A kanadai Vancouverben és Torontóban lépett fel Szalkai Szabó Gábor és párja, Forgó Éva, egy szolnoki szilveres kettőssel, Besenyi Norberttel és Besenyi Adéllal. Gábor is régóta résztvevője a műsornak, járt már az összes amerikai koncerthelyszínen, de Kanadát, a hideg ellenére, nagyon szereti. Hatalmas lehetőségnek tartja a Salute to Viennát. 

Fotó: Szilver TSE

E nélkül elképzelhetetlen volt, hogy kijussak Amerikába. Van egy-két szabadnapunk, sok mindent meg tudunk nézni, például a Niagara-vízesésnél Torontóban már többször voltam, vagy éppen decemberben sütkérezni a floridai óceánparton szintén nem szokványos 

– mesélte a táncos.

Ez utóbbi helyszínen, Miaimiban és West Palm Beachen szerepelt a Gali Gergő-Kondacs Jázmin Bíborka páros, akik első alkalommal kerültek a csapatba, ezért aztán megvolt a „wow-érzés”, mint mondták. Még nem lévén 18 évesek, a náluk kicsit idősebb Molnár Ákossal és Prozlik Lenkével a felnőtt Hidi Balázs-Kis Violetta kettős kíséretében utaztak ki a koncertekre.

Strauss a vonalban

Az amerikai közönségnek jobban eladható egy európai produkció, és karmesterek is autentikusabban játsszák a darabokat. A helyi magyarokkal is találkozunk a közönségből, akik büszkélkednek velünk – magyarázta Csaba. Az újévi bálokon elegáns koncerttermekben közel 2 és 3 ezer fő közötti közönség szórakozott, és a műsor maguknak a táncosoknak is különleges élményt adott. – A munka részét mindig komolyan vesszük, hogy a későbbi években is szívesen várjanak vissza bennünket, de élvezni is próbáljuk. Azt vettük észre, nekik is fontos, hogy mi jól érezzük magunkat, és azt közvetítsük a közönségnek 

– mondta Gergő.

A műsorba belefér sokszor a játékosság is, amikor a tenor egy igazi showman, vagy amikor beszalad egy szereplő, kezében telefonnal, hogy Strauss van a vonalban – idézték fel nevetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában