Szegedi hírek

2024.06.25. 18:24

Honvédelmi tábor indult Szegeden

Csaknem negyven résztvevővel indult az idei első szegedi honvédelmi tárbor. A táborozókat Simicskó István országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is meglátogatta.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

– Harminchat 12 és 14 év közötti fiatal kezdte meg az idei első honvédelmi táborát Szegeden az Eko Parkban. A gyerekek egy egyhetes táborban vesznek részt, és honvédelmi előkészítést kapnak – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján a Honvédelmi Sportszövetség elnöke.

Megismertetik a katonaélettel a fiatalokat. Fotó: Karnok Csaba
Megismertetik a katonaélettel a fiatalokat. Fotó: Karnok Csaba

Simicskó István országgyűlési képviselő kijelentette, hogy a hazájukat szerető magyar fiatalok jelentik Magyarország jövőjét.

A szövetség elnöke beszélt arról is, hogy a táborozó fiatalok katonákkal ismerkedhetnek, és katonás napirendet tartanak.

– Ébresztő van reggel hat órakor, amit reggeli torna és körletszemle követ. Ezután pedig például lőgyakorlaton is részt vehetnek – tette hozzá Simicskó István.

A táborozó gyerekeket kadétok is segítik. Ezzel kapcsolatban az országgyűlési képviselő elmondta, a 2017-ben indult kadétképzésben már csaknem tízezer kadét van a középiskolások között. A honvédségnek pedig már 150 középiskolával van szerződése.

A mostani tábort a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezrede szervezte. A honvédség idén nyolcadik alkalommal rendezi meg nyári szünetben a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, ahol a diákok 25 féle különböző honvédelmi témájú tematikából választhatnak az ország 47 helyszínén.

A táborlakók megtanulhatják az álcázás technikáját, megismerkednek a tereptannal, valamint életmentéssel, tanulnak közelharcot és elsajátíthatnak túlélési technikákat is. Olyan értékes tudást szerezhetnek, amit később az élet bármely területén hasznosítani tudnak.

A táborokat az indulásuk első évében 321 fiatal próbálta ki, mára ez a szám 14-szer több

Vannak a hagyományos harcos táborok, amelyek tényleg a katonai életet mutatják meg a fiataloknak. De emellett új lehetőség a jelentkezőknek a drónpilóta tábor, a kibervédelmi, a vegyvédelmi, az életmódváltó, az ejtőernyős és a búvártábor is. Az ejtőernyős táborban egyszerre 20 fiatal vehet részt, de a legtöbb tábor 30 és 40 gyermeket tud egyszerre fogadni.

A táboroztatóknak egyébként nem elvárásuk, hogy mindenkiből katona legyen, a céljuk az, hogy a mostani fiatalok felnőve olyan állampolgárokká váljanak, akik hazájuk iránt elkötelezettek és támogatják a honvédelem ügyét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában