17 éves az öttömösi intézmény

2019.10.01. 12:27

Párnacsata az emeleten, palacsintasütés a konyhában – Postán jött az erdei iskola ötlete

Húsz évvel ezelőtt a postán, sorban állás közben pattant ki az öttömösi erdei iskola ötlete Molnár Ibolya fejéből. A különleges intézmény 2002-ben nyitotta meg kapuit.

Arany T. János

A gyerekek mellett a felnőtteknek is kínál hasznos elfoglaltságot az öttömösi Erdei Iskola és Zarándokház, amely majdnem húsz éve várja a látogatókat. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– Párnacsata az emeleten, főzés, palacsintasütés, kilátómászás – sorolta az öttömösi iskola néhány alsós diákja, mit lehet csinálni az öttömösi Erdei Iskolában és Zarándokházban. Míg a gyerekek valóban párnacsatázni kezdtek az emeleten, az intézmény alapítóját és vezetőjét, Molnár Ibolyát arról kérdeztük, hogy kezdődött az egész.

Az ötletet tett követte

– Öttömösön a postán, sorban állás közben a kezembe került az Országjáró című magazin, amiben egy baráti társaság által Pécs mellett létrehozott erdei iskoláról olvastam – idézte fel a kezdeteket Ibolya. Mindez húsz éve, 1999-ben történt. Ibolya friss diplomásként próbált elhelyezkedni, miután szüleivel Szegedről Öttömösre költöztek. A cikk hatására kezdett el érdeklődni, majd az ötletet hamar tett követte. – 2002-ben sikerült megnyitni az erdei iskolát ezen a 40 hektáros birtokon, amelynek a közepén a tanya található, ahol most állunk – mutatott körbe.

A gyerekek mellett a felnőtteknek is kínál hasznos elfoglaltságot az öttömösi Erdei Iskola és Zarándokház, amely majdnem húsz éve várja a látogatókat. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Erdő és rét találkozik

A ház Balotaszállás és Öttömös közelében fekszik, erdő és rét találkozásánál. Egy patinás régi tanyaépületet újítottak fel, az szolgál vendégházként. A látogatók a kertben régi magyar fűszernövényekkel ismerkedhetnek meg, de van pingpong, tollaslabda, méta, a hagyományos magyar labdajáték és bicikli is. A szálláshely közelében elhalad az Országos Kéktúra útvonala, és zarándokházként is működnek a Mária Úton, amely UNESCO Világörökség minősítésű zarándokút.

Hozzáadott érték

– Több erdei iskola is van a megyében, de ez attól különleges, hogy ökológiai oktatóprojekt része, a helyi kultúrát is igyekszünk bemutatni. Fontos a hozzáadott érték. Irodalomtudomány szakon tanultam, ezért ha a madarakról van szó, nem csak megnézzük őket egy ornitológussal, hanem tovább lépünk, a madármotívumról is is beszélünk, kulturális irányból is megvizsgáljuk a madarakat – tette hozzá Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!