Feltámasztanák a hagyományt

2023.01.28. 07:00

Újraéled Szentes városi napja

Húsz éve született döntés arról, hogy minden év április utolsó péntekjén a várost ünnepeljék. Néhány évig valóban tartottak is utcabált azon a napon, ám az évek alatt a rendezvény elsikkadt. A szentesi képviselő-testület most arról döntött, hogy ideje újjáéleszteni és tartalommal megtölteni a város napját.

Majzik Attila

Illusztráció: Török János

Húsz évvel ezelőtt meggyökerezett hagyományt igyekeznek felújítani Szentesen: a képviselő-testület még 1992-ben döntött arról Barta László levéltár-igazgató és Labádi Lajos főlevéltáros javaslatai alapján, hogy minden év április utolsó péntekjét Szentes Városi Nap ünnepének nyilvánítja.

A határozat meghozatalát követő néhány évben valóban voltak is rendezvények, utcabállal ünnepelték a várost. A későbbiek során azonban az ünnepségek elmaradtak, illetve elvesztették városi nap jellegüket és átcsúsztak május 1. előestéjére, április 30. napjára.

Szabó Zoltán polgármester a legutóbbi testületi ülésen azzal a javaslattal állt elő, hogy az elődeik döntését tiszteletben tartva erősítsék meg a városi nap szükségességét, jelentőségét.

Más települések, akár kisvárosok, akár megyei jogú települések városnapot vagy napokat tartva erősítik a lakosságban azt az identitást, amely ahhoz a településhez köti őket. Ezért szeretném, ha felújítanánk a Szentes Városi Nap hagyományát. Legyen egy nap, amelyre mi, szentesiek, büszkék vagyunk – indokolt a polgármester. Szabó Zoltán hozzátette, a Helyi Akciócsoport pályázati rendszer keretén belül jelentkezett a rendezvény támogatására, ami pozitív elbírálásban részesült. A rendezvény hátterének további biztosításához a TOP Plusz pályázat forrásaira pályáznak majd, így nem csak 2023-ban, de a következő öt évben is biztosított lesz a rendezvény anyagi fedezete.

Ennek tükrében a képviselő-testület arról határozott, hogy a városi nap április 30. napja legyen. A kijelölt napot Szentes Város Napja néven nevezik majd ezentúl.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!