Helyi érték

2024.02.03. 07:00

Életműdíjjal tüntették ki Kisapáti Pétert

Életműdíjjal tüntette ki a Magyar Rádióamatőr Szövetség Kisapáti Pétert, Bordány rádióamatőr világbajnokát, a bordányi rádiósok szakosztályvezetőjét. A csapat is sikeres, a Rádióforgalmazási Világversenyen 2. helyezést ért el, a Távíró Világbajnokságon a Legeredményesebb európai csapat címet érdemelték ki.

Arany T. János

Több antennát is épített Kisapáti Péter bordányi rádióamatőr világbajnok. Az egyik egy négysávos, 5 elemes quad antenna. Fotó: Török János

Mint azt korábban megírtuk, világbajnokkal is büszkélkedhet Bordány. Kisapáti Péter amellett, hogy már több mint két évtizede szervezi a rádióamatőr találkozót, a település rádióamatőr világbajnoka. A közelmúltban rangos elismerést vehetett át.

Az a baj, hogy meg kell öregedni hozzá 

– válaszolta arra a kérésünkre, mi szükséges ahhoz, hogy valakit életműdíjjal tüntessen ki a Magyar Rádióamatőr Szövetség.

Rádióról álmodott a gyerek

Tízéves koromig vissza kell menni. Akkor még tanyán laktunk. Gyerekként libákra, tehenekre kellett vigyáznom. Amikor kint voltam az állatokkal, unatkoztam. Kitaláltam, milyen jó lenne, ha volna rádióm és hallgathatnám. Ez a hatvanas években álom volt. Azon morfondíroztam, valahogy kellene egy rádiót csinálni 

– kezdett mesélni a rádióamatőrködés felé vezető út első állomásáról a bordányi Kisapáti Péter, aki aztán a cipésznél lapozott bele egy Ezermester újságba.

Kuriózumok
Kisapáti Péter két ismert nevet említett, amikor azt kérdeztük, kik voltak a legkülönlegesebb rádiósok, akikkel felvette a kapcsolatot. Egyikük Fa Nándor, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet. A másik pedig az az 1999-ben elhunyt jordán király, Huszejn bin Talal volt.

Tízévesen építette az elsőt

A probléma csak az volt, hogy a tanyájukon nem volt áram. A fordulópont 1967-ben jött el, amikor bevezették a villanyt, és használni tudta a forrasztópákát. Bordány rádióamatőr világbajnoka és életműdíjasa tehát tízévesen megépítette az első rádióját, amely egy detektoros készülék volt. Mint mondta, annak nem kellett semmiféle energia, úgymond az antennából vette az energiát, jelet. Általában minden amatőr rádiós így kezdi.

Hívójele: HA8DU. Életműdíjjal tüntette ki a Magyar Rádióamatőr Szövetség Kisapáti Pétert, Bordány rádióamatőr világbajnokát, a bordányi rádiósok szakosztályvezetőjét. Fotó: Török János
Eredményes évet zártak
Eredményes évet zártak a bordányi rádiósok. A csapat Rádióforgalmazási Világversenyen 2. helyezést ért el, a Távíró Világbajnokságon a Legeredményesebb európai csapat címet érdemelték ki.

Feltette Bordányt a térképre

Visszatérve arra, mi kell az életműdíjhoz elmondta, hogy ötven éve tagja az egyesületnek, azóta mindent csinált: versenyzett, rövidhullámú adóvevőt épített, az 1980-as években morzézni tanította a gyerekeket, köztük Tanács Gábort, Bordány polgármesterét. Bordány nagyközség jó hírnevét öregbítve, a polgármester támogatásával, 2004-től minden év augusztusában megrendezi a Bordányi Rádióamatőr Találkozót, amely túlmutat a szokásos bolhapiacon. Szakmai előadásokkal, Bordány Kupa gyorstávírász miniversennyel, ARDF bemutatóval is kiegészült az évek folyamán és vált az ország egyik legnépszerűbb rádióamatőr rendezvényévé. Ezzel feltette a rádióamatőrök térképére a települést. A szomszédos országok mellet Hollandiából is rendszeresen érkeznek amatőr rádiósok Bordányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!