ismét a vírus szólt közbe

2020.10.21. 15:15

Jövő nyárig nem lesz még kerítése a kisteleki sírkertnek

A Kócsó-kápolna stílusához illeszkedve újul meg a temető kerítése: a téglapillérek között míves kovácsoltvas elemekkel és új, boltozatos kapuval, így egységes képet formálva. A Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület a Kulturális, termé­szeti és történelmi értékek megőrzése egészségtudatos életmódra nevelés elősegítése című felhívás keretében nyert forrást a felújítására. A munka már elkezdődött.

I. P.

Elkezdődött a kisteleki temető kerítésének felújítása.

Fotó: Karnok Csaba

– A sírkert környezetének rendezettsége fontos számunkra, ezzel a projekttel is igyekszünk városunk értékeit megőrizni. A múltat tisztelve a korábbi kerítéselemeket felhasználjuk. A kivitelezés várható befejezése 2021 nyara – nyilatkozta Vass Rozália, az egyesület titkára, projektmenedzser. A vidékfejlesztési pályázaton 90 százalékos támogatottsággal mintegy 15 millió forintot nyert a temető kerítésének rekonstrukciójára a város, vagyis a Kisteleki Vá­­rosvédő és Szépítő Egyesület, ehhez a teljes költségvetés kialakulásához jön 10 százalék önerő, mintegy 1,5 millió forint. A felújítás és újraépítés befejezésével a kerítés olyan lesz, mint a Kócsó-kápolna és a kálvária előtti szakasz.

Elkezdődött a kisteleki temető kerítésének felújítása.

– Az alapozás, a zsaluzás már elkészült, megvan az oszlopok helye, a szakemberek kijelölték. Az augusztus közepén, végén elbontott fém kerítéselemeket megtisztították, javítják, a törött részeket pótolják, újrafestik, arra törekszünk, hogy lehetőleg az eredetieket tartsuk meg. A menthetetlen részeket újak legyártásával pótoljuk – mondta Vass Rozália.

Eredetileg mindenszentekre kellett volna elkészülnie a felújításnak, de a koronavírus újabb, egyre erősödő második hul­­láma közbeszólt: tarthatatlanná vált az említett határidő, de legkésőbb jövő nyárra, valószínűleg a város büszkeségére, elkészül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában