Az északi városrészben kezdődnek a munkálatok

2020.10.01. 07:45

Kútfúrástól lesz hangos a környék – Zöldenergiára kapcsolják a fűtést

A következő hetekben az északi városrészben fúrnak geotermikus kutakat. A Gáz utcában és a Kodály térnél is lakóházak közelében zajlanak a munkálatok, néhány hétig pedig éjjel is dolgoznak majd.

T. K.

Szeged 2020.09.29. termálkutat fúrnak a Gáz utcában fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, hat városrészben 9 fűtési kört kapcsolnak zöldenergiára a következő években Szegeden. Felsővárost, Odesszát, az Északi városrészt, Rókust, Tarjánt, valamint a Belvárost 1700–2000 méteres mélységű kutakból feltörő, 90 Celsius-fokos vízzel fűtik majd, kiváltva ezzel jelentős gázfogyasztást. Odessza, Rókus és Felsőváros termálkútjai már elkészültek, az első 4 fűtési kör utolsó elemeként pedig a napokban az Északi városrészben is elkezdték munkálatokat. A Gáz utcában már előkészítették a terepet és felépítették a tornyot, jövő héten pedig el is indul a fúrás.

Éjjel-nappal fúrnak

Mivel a beruházás közvetlen lakóépületek mellett folyik majd, zajvédő falat is építenek. Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa-Kontakt Inv. Kft. fúrási üzletág vezetője lapunknak elmondta, bár mindent megtesznek a hanghatások mérséklésére, a következő időszakban a környékbeliek türelmére lesz szükség. – Az első időszakban főleg nappal dolgozunk majd. Nagyjából két hét alatt érjük el a 700 méteres mélységet, onnantól viszont éjjel-nappal zajlik majd a fúrás, nagyjából 3-4 héten keresztül. A berendezésnek és a szivattyúnak kamionméretű dízelmotorja van, ez folyamatos, monoton háttérzajt generál – beszélt a várható kellemetlenségekről.

Két hónap türelem

Arra a kérdésre, miért pont a lakóházak mellett fúrnak, azt válaszolta: hidrológiai modellezéssel jelölték ki a kúthelyeket, figyelembe véve, hogy szükséges volt a területen megfelelő méretű helyre is, ahol a tornyot felállíthatják.

A városrészben még két kutat fúrnak: az egyiket a Kossuth Zsuzsanna iskola udvarán, a másikat pedig a Csongrádi sugárút végén, a töltésoldalban.

– Összesen másfél-két hónapig tart a helyszíneken a kivitelezés, eddig van szükségünk a lakosság türelmére. Utána csak egy süllyesztett akna marad majd, amely semmi zavart nem okoz – mondta Busa-Fekete Bertalan.

Egészségünkre

A beruházásnak köszönhetően részben zöldenergiával lesznek ellátva a távfűtött lakások, a kutak 50-60 százalékban váltják ki a gázfogyasztást. Ez azonban nem jeleni azt, hogy olcsóbb lesz a távfűtés, az ugyanis hatósági áras. A környezetre és a levegő minőségére azonban szintén jótékony hatással van a beruházás, így tehát ha nem is zsebünket, de egészségünket érinti. Szegeden több mint 27 ezer távfűtéses lakás van, amelyet csaknem 470 intézménnyel együtt huszonhárom fűtőmű szolgál ki. Ehhez évente 27 millió köbméter földgázt használnak fel. Ha tehát elkészül mind a 9 kör átépítése – amellyel egyébként az izlandi Reykjavík után Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató rendszere lesz a mienk – az évi több mint 10 millió köbméter földgáz elégetését teszi szükségtelenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában