A november 8-ig beérkezett foglalások értékének 80 százalékát megtéríthetik

2020.11.19. 10:08

Túlélő üzemmódban a panziók

Töredékére csökkent a kisebb szálláshelyek vendégforgalma, csak üzleti célból érkezett utazókat fogadhatnak, szabadidős turistákat nem. Járulékcsökkentéssel próbálják segíteni a munkahelyek megtartását és a bérek kifizetését.

Kovács András

Szeged – 2020.11.18. Túlélő üzemmódban a kisebb szállodák és panziók. Képen: Kálmán Panzió a Hattyas utcában. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Ebben hónap összesen csupán két vendégem volt, ráadásul az egyik csak egy napot maradt, nagyon érezzük a járványt – mondta megkeresésünkre Tóth András. Az alsóvárosi Paprika Magánszállás tulajdonosától megtudtuk, októberben 54, szeptemberben 37, a nyár utolsó hónapjában pedig 30 vendégéjszakájuk volt.

Az ötszobás panzió központi fűtéses, alapjáraton a rendszernek mennie kell, és egy kicsit ráerősítenek, ha jön a vendég. Hozzájuk jöhetnének, hiszen tavaly több mint 90 százalékban üzleti turisták foglaltak náluk, jellemzően egy nagy országos cég visszatérő dolgozói.

– Nálunk 60-70 százalék a városlátogató turisták aránya, őket teljesen letiltották. Voltak, akik tisztességesen lemondták a foglalásukat, de olyanok is akadtak, akik egyszerűen csak nem jöttek – mondta Holló János. A szegedi Kálmán Panziót üzemeltető szakembertől megtudtuk, az elmúlt héten csupán két vendégük volt 2-2 éjszakára, természetesen üzleti turisták.

– Elbocsátani nem fogok senkit, remélem, nem tart sokáig. Próbál segíteni a kormány, de az összes kiesésünket nem pótolhatja – mondta a Gulyás Csárdát is üzemeltető vendéglátós, hozzátéve, az étteremben a korábbi 30 százalékára esett vissza a forgalom, hiszen csak elvitel és kiszállítás van.

A vendéglátásban és a szabad­idős ágazatban működő vállalkozásokat mentesítette a kormány a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. A kedvezmény igénybevételéhez nincs szükség külön kérelem, vagy nyilatkozat benyújtására, az érintetteknek elegendő lesz a havi adó- és járulékbevallásukban az erre a célra kialakított mezőket bejelölniük.

A novemberről szóló bevallást december 12-ig kell elküldeni, és az adót is addig kell megfizetni. A tárca számításai szerint csaknem 15 ezer vállalkozást érint a munkáltatói terhek alóli mentesülés, az érintetteknek az adóügyi könnyítéssel összességében 5 milliárd forintot nem kell megfizetniük.

A kedvezményt azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyeknek május 10. és november 10. közötti bevétele legalább a 30 százaléka a vendéglátás és a szabadidő tevékenységből származott. Másrészt nem bocsátanak el alkalmazottat, harmadrészt kifizetik a munkavállaló novemberi bérét.

A szálláshely-szolgáltatók – szállodák, panziók, magánkiadók – számára a hivatalosan regisztrált, november 8-ig beérkezett foglalások értékének 80 százalékát megtéríti a kormány erre a 30 napra – az előbbi feltételekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában