Helyi közélet

2024.06.06. 08:00

Megújult a ferencszállási faluház

Ténylegesen már a tavaly őszi falunapon átadták a megújult faluházat, hivatalosan azonban most zárult le az energetikai beruházás, immár a napelemek termelik az áramot. Közben egy másik, hasonló beruházásra is készülnek a faluban: a sportcélokat szolgáló Mozgáspont tetőszerkezetének cseréje hamarosan indul.

Szabó Imre

A kultúrház Ferencszálláson igen népszerű, nagyon sok rendezvénynek ad helyet. Archív fotó: Szabó Imre

A napokban megkapta a hivatalos engedélyt, így már működhetnek a ferencszállási faluház napelemei – tudtuk meg a községházán. Ez volt a záróakkordja a létesítmény tavaly indult energetikai felújításának.

Mint az 55 és fél milliós, önerőt nem igénylő beruházás pályázati támogatásának elnyerésekor beszámoltunk róla, az önkormányzat úgy tervezte, a pénzből az energiahatékonyság növelése érdekében az épület hőszigetelést kap, felújítják a vizesblokkot, kicserélik a nagyterem padlóját és újrafestik a belső falakat. Emellett napelemet telepítenek, korszerűsítik az elektromos hálózatot és modern gázkazánt szerelnek be – tudatta akkoriban a Délmagyarországgal a falu polgármestere, Jani János. 

Időközben a korszerűsítés lényegében már befejeződött. A megújult létesítményt tavaly szeptemberben, az ilyenkor szokásos falunap alkalmával adták át, azóta pedig jó néhány programnak adott otthont. Hogy az energiafelhasználás csökkentésének, egyebek mellett a napenergiát felhasználó elektromos rendszernek köszönhetően pontosan mennyit spórolhat az önkormányzat, az a következő fűtési szezon alkalmával derülhet majd ki. 

A Mozgáspont tetőcseréje is hamarosan indul

Egy másik, a faluház szomszédságában lévő épület, a sport-, illetve rekreációs célokat szolgáló Mozgáspont is megújul hamarosan – tájékoztatott Keményné Balogh Ágnes alpolgármester. Az egykori általános iskolai tornaterem tetőfelújítására egyszer már nyertek támogatást, be is szerezték az ehhez szükséges építőanyagokat és a munkadíj kifizetéséhez szükséges összeget is elkülönítették. Bontáskor azonban, mint megírtuk, kiderült, hogy az egész tetőszerkezettel komoly problémák vannak, a gerendák például elkorhadtak. A teljes körű felújításra 6 és fél milliót nyertek – önerő ehhez sem kell. Most megtudtuk, a munka még ebben a hónapban indul és várhatóan néhány hónapon át tart. A tornaszoba addig természetesen zárva lesz, hiszen az épület és környéke átmenetileg munkaterületté válik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában