Mórahalom

2021.08.10. 11:00

A felújítás mellett új utcákat és útszakaszokat is bevonnak a munkálatokba

Félmilliárd forintból újítja meg Mórahalom a csapadékvíz-elvezető rendszerét. A közeljövőben folyamatosak lesznek a fejlesztések a városban.

Munkatársunktól

Félmilliárdból fejlesztik a következő években a csapadékvíz-elvezető rendszert. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Illusztráció: Karnok Csaba

Mórahalmot 1999 nyarán érte az első özönvízszerű esőzés, amely komolyabb problémát okozott, hiszen a csapadékvíz-elvezető rendszer akkor még nem állt készen az ilyen szélsőséges időjárási körülményekre és azok kezelésére. Idén a város mintegy félmilliárd forintot nyert azoknak az utcáknak az elvezetőrendszerének a rekonstrukciójára, amelyet annak idején, 1999-ben és 2000-ben a haváriahelyzetre való felkészülés jegyében rögtönözve tudtak csak kialakítani. Illetve több olyan utcát, útszakaszt vonnak be, amelyek eddig nem rendelkeztek kialakított csapadékvíz-elvezetőkkel.

Félmilliárdból fejlesztik a következő években a csapadékvíz-elvezető rendszert.
Illusztráció: Karnok Csaba

– 2000-ben karácsonykor szintén komoly belvízhelyzet alakult ki, akkor az 55-ös főútvonalat veszélyeztette az időjárás. Akkor kezdtünk el programszerűen a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésével foglalkozni, amely ebben az évben egy újabb lendületet kap – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Megújul majd többek között a Széchenyi utca vízelvezető rendszere is, ennek a teljes rekonstrukciójára sor kerül majd, illetve további olyan új utcákat, útszakaszokat vonnak be vízelvezető hálózati elemként, amelyek eddig nem rendelkeztek csapadékvíz-elvezetéssel.

– Ma már az özönvízszerű esőzések, az effajta szélsőséges időjárási viszonyok szinte mindennapossá váltak. A vagyonbiztonság egyre komolyabb feltételt szab a városüzemeltetési kérdéseknek. Az utak, a víziközművek állapota is nagymértékben függ a belvízhelyzettől és a csapadékvíz-elvezetéstől, ezért a város ebben a félmilliárdos projektben a következő két-három évben szisztematikusan, utcáról utcára járva igyekszik ezeket a feltételeket biztosítani a lakossággal együttműködve. A cél az itt élők közreműködésével, velük partnerségben kialakítani azt a hosszú távú belvízelvezető csatornaüzemeltetési rendszert, amely remélhetőleg nem okoz fejfájást az itt élőknek és a városüzemeltetésnek sem, és ezzel felkészülünk a váratlan időjárási helyzetekre, például az özönvízszerű esőzésekre – tette hozzá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában