Szegedi hírek

2022.11.21. 20:00

Energiaválság: hozzá kell nyúlni a tartalékhoz

Nehéz helyzetbe kerültek a távhő, a földgáz és a villanyáram drasztikus drágulása miatt a városi cégek és intézmények, ezért közülük több is a szegedi önkormányzathoz fordult összesen 207 millió forintos többlettámogatást kérve.

Jeszenszky Zoltán

A Szegedi Közlekedési Kft. csaknem 66 millió póttámogatást kér - de más intézmények is támogatásért folyamodnak, mint például az IH, a múzeum, a bábszínház. Archív fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Közlekedési Kft. csaknem 66 millió, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 34 millió, míg a Rendezvény- és Médiaközpont 26 millió forint póttámogatást kér a tulajdonos önkormányzattól. A Móra Ferenc Múzeum költségei a földgáz drágulása miatt mintegy 18 millió forinttal, a Kövér Béla Bábszínházé pedig 2,8 millióval nőnek – ezekre szintén póttámogatást kértek a várostól. Az önkormányzati pénzre a Polgármesteri Hivatal is bejelentkezett. A prognózis szerint a hivatal földgáz- és távhőszámlája az utolsó negyedévben várhatóan 36 millió forinttal nő. Az elszabaduló energiaárakkal szemben pedig fejlesztésekkel vennék fel a küzdelmet. A hivatalban a radiátorszelepeket termosztatikusra cserélnék, míg a világítást ledesre állítanák át, a beruházás valamivel több mint 24 millió forintba kerülne. A támogatási igényekről szerdán dönt majd az önkormányzat Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottsága, és a városi költségvetésben még októberben elkülönített 1,1 milliárd forintos Energiaválság tartalékkeretből fizetik ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában