Helyi időjárás

2020.01.04. 10:12

A legmelegebb éveken vagyunk túl, mióta mérik

A rendszeres mérések kezdete óta az utóbbi két év volt a legmelegebb Szeged és az ország történetében: egymás után dőltek meg az éves középhőmérsékleti melegrekordok. Az idei tél is igen enyhének számít eddig, és a következő egy hétben érdemi változás ebben nem is várható.

Farkas Judit

Tavaly decemberben kifejezetten meleg napok is voltak Szegeden és szerte a megyében. FOTÓ: FRANK YVETTE

Mióta rendszeresen mérnek, sorozatban a második vagy harmadik legmelegebb év volt globálisan 2019 a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint. Könnyen lehet, hogy az utóbbi öt év a valaha feljegyzett legmelegebb perió­dusnak bizonyul, járta be a világsajtót.

Az utóbbi két év lehetett a legmelegebb

– 1901-ig visszamenőleg, mióta a rendszeres mérések elkezdődtek, az utóbbi két év volt a legmelegebb Szeged és az ország történetében – tudtuk meg Tóth Tamástól, az OMSZ és az MTVA meteorológusától. Egymást döntötték meg az éves középhőmérsékleti melegrekordok.

– 11 fok lenne a normális átlaghőmérséklet, ehhez képest 2019-ben Szeged külterületén 12,9 fok volt az átlag – mondta el a szakember: 2018-ban 12,8 fokot mértek. Régebben a 12 fok is szenzáció­számba ment, most majdnem 13-nál tartunk, és a belváros még melegebb. Az Ady téren ugyanez a szám 13,7 volt tavaly.

Tavaly decemberben kifejezetten meleg napok is voltak Szegeden és
szerte a megyében. FOTÓ: FRANK YVETTE

Ingadozás és melegedés

Az éghajlati forgatókönyvek melegedéssel számolnak hosszabb távon, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy évről évre emelkedik a hőmérséklet, inkább ingadozva. Egy-egy évben lehet komolyabb visszaesés is, és a téli hőmérsékleti anomáliák sokkal nagyobb súllyal esnek latba az éves átlaghőmérsékletben.

Míg a nyári középhőmérséklet nálunk 18 és 26 fok között mozog, a téli mínusz 9 és plusz 6 közé eshet. Szegeden a legalacsonyabb januári átlaghőmérsékletet 1964-ben mérték mínusz 9 alatti értékkel, a legmagasabbat, 5 fok fölöttit 1936-ban. Az ország legmelegebb tele a 2006–2007-es volt.

Városi hőforrás is okozhat havazást

Az idei tél is enyhének számít eddig, a december 3 fokkal volt melegebb a szokásosnál. A január eleje átlag alatti volt, de 4-én már melegedéssel számolhatunk, havat pedig egy­előre nem lát az előrejelzés.

A melegedést paradox módon egy álcázott hidegfrontnak köszönhetjük: megerősödik a szél, és felszakítja a hidegpárnás, nyirkos, ködös levegőt Szeged felett – jelezte a meteorológus. Január 3-án délelőtt esett ugyan egy kis hódara, de ez valószínűleg egy városi hőforrásnak köszönhető.

Hidegpárnás időben, amikor a felhők a ködből, a felszín közeléből emelkednek 1-200 méter magasra, akár egy távfűtő kéménye is lehet ilyen hőforrás: ezt úgy hívják, direkt ipari, pontszerű forrás. A kémény beleér a felhőbe, a meleg, páradús levegő és a szennyező anyagok hatására megkezdődik a vékony felhőzetben a csapadékképződés. Ez történt január elején Kazincbarcikán is, ahol tíz centiméter hó esett le a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában