Az elkövetők gyerekkoruk óta ismerték egymást

2020.01.29. 18:42

Összesen 10 évet kaptak a Békés megyei kábítószer-kereskedők

Az I. rendű vádlott jogerős büntetése 7 év börtön és 7 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 3 év 6 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2019. május 21-én N. Á. elsőrendű vádlottat, és ezért őt 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 2.680.000 forint értékben vagyonelkobzást rendelt el. Az ügy II. rendű vádlottja Á. Sz. ugyanezen bűncselekményért 3 év 6 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. Esetében a bíróság 1.694.500 forint értékre rendelt el vagyonelkobzást.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az I. rendű vádlott az 1990-es évek végétől kezdett el marihuánát fogyasztani, ami egy idő után napi rendszerességűvé vált. 2010 környékén kitalálta, hogy a magas THC-tartalommal nemesített kendert kisebb részben fogyasztási, nagyobb részben értékesítési céllal maga fogja termeszteni. Ennek érdekében elsajátította a kender termesztésének ismereteit, majd egy, részben saját tulajdonú gyulai ingatlan felső szintjén alakított ki eszközök bevásárlásával ehhez szükséges körülményeket. Ezt követően folyamatosan termesztett és több alkalommal adott el kendert. A házkutatás során az ingatlanban és annak udvarán fellelt 108 darab magas THC-tartalmú kannabisz növény jelentős mennyiségűnek minősül.

Az I. és a II. rendű vádlott gyerekkora óta ismerte egymást. A II. rendű vádlott 2017 elején tudta meg, hogy az I. rendű vádlottól marihuánát lehet vásárolni. A II. rendű vádlott saját fogyasztásra és értékesítésre is akart venni az I. rendű vádlottól marihuánát, ami meg is történt. 2017 januárja és 2018. január 26-a között legalább 10 naponta, összesen legalább 39-szer vett alkalmanként legkevesebb 20 gramm, vagyis összesen 780 gramm marihuánát, majd már nagyobb tételben, kétszer 100, egyszer 200 grammot vásárolt az I. rendű vádlottól. További 100 gramm marihuánát akart még venni 2018. április 18-án, amikor elfogta őket a rendőrség.

Így összesen 1.180 gramm marihuánát értékesített az I. rendű vádlott a II. rendű vádlottnak, amiért alkalmanként 2.200 forintot kért a kábítószer grammjáért. Az I. rendű vádlott összességében minimum 2,68 millió forint bevételre tett szert. A II. rendű vádlott 2017 januárjától elfogásáig 605,1 gramm marihuánát értékesített kilenc eladás során, amiből közel 1,69 millió forint haszna származott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában