A Pécsi Ítélőtábla fog a harmadfokú eljárásban dönteni

2020.02.14. 09:49

Benyújtották a SZEVIÉP ügyben a fellebbezést

Írásban is megküldte pénteken a Szeviép-ügyben hozott felmentő ítélettel szembeni fellebbezést a Csongrád Megyei Főügyészség a Pécsi Ítélőtáblának. Új eljárást szeretnének.

Suki Zoltán

Elégedetlen a felmentő ítélettel, ezért fellebbezett a Csongrád Megyei Főügyészség a Szeviép-ügy másodfokon meghozott felmentő határozata ellen. Szanka Ferenc szóvivő azt írta, hogy a fellebbezésében azt az indítványt tették, hogy a Szegedi Törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezzék hatályon kívül és ismételjék meg a másodfokú eljárást.

A főügyészség szerint az ítéletben egyebek mellett törvénysértő, hogy a Szegedi Törvényszék azzal indokolta a felmentést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat, azaz mulasztott. Ezzel összefüggésben a főügyészség fellebbezésében az szerepel, hogy az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság a szükséges bizonyítást felvette, megalapozott tényállást hozott, az ügyészség pedig megállapította a vádlottak bűnösségét. A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Törvényszék előtti eljárásban az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt, mert az szerintük megalapozott és törvényes volt. Ráadásul a megalapozott és törvényes elsőfokú ítélet helybenhagyására irányuló ügyészi indítvány esetén szükségtelen és indokolatlan további bizonyítás felvételének indítványozása – olvasható a közleményben.

Az eljárás most azért került a Pécsi Ítélőtáblára, mert a Szegedi Törvényszék bírái elfogultságot jelentettek az ügyben.

A Szeviép Zrt. egykori vezetőit első fokon tavaly novemberben különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondta ki bűnösnek a bíróság. Az elsőrendű vádlottat ekkor öt év két hónap fogház-, a másodrendű vádlottat hat év börtön-, a harmadrendű vádlottat öt év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a járásbíróság. A Szegedi Törvényszék másodfokon viszont bizonyíték hiányában felmentette a cégvezetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában