Trükkös cigarettacsempészek

2020.12.20. 13:03

Szarvasok, tevék, hódok, hangyák az illegális hálózat munkásai

A csempészet él és virágzik, kitermelte magának a saját hálózatát, amiben kortól, nemtől, ráadásul – miképpen az MSZP egykori erős emberének, volt országgyűlési képviselőjének, Legény Zsoltnak a csempész­botránya mutatja – foglalkozástól függetlenül is bárki tagja lehet. Csongrád-Csanád megyében Röszkénél bukik le a legtöbb cigarettacsempész.

Munkatársunktól

Zsurk, 2008. december 3. Egy határrendész ellenõrzi a fekete mûanyagzsákba csomagolt cigarettákat a Tisza árterében. A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség járõrei a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Zsurk térségében, a Tisza árterében 450 karton ukrán zárjegyes ismeretlen eredetû cigarettát találtak. A hátrahagyott csempészárut, melynek értéke több mint kétmillió forint a nagy sár miatt csak traktorral tudták elszállítani. Az ügyben a VPOP Észak-Alföldi Regionális Nyomozó Hivatala folytat eljárást. MTI Fotó: Balázs Attila

Fotó: Balázs Attila/MTI

MagyarországA Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy szerb autó ellenőrzésekor ötezer doboz adózatlan cigarettát találtak Röszkén. A pénzügyőrök egy szerb autót ellenőriztek, aminek a vezetője azt mondta, hogy nincs elvámolnivalója. Ennek ellenére átnézték a kocsit, és az alvázon kialakított rejtekhelyen megtalálták a tetemes mennyiségű cigarettát.

A több mint nyolcmillió forintot érő szállítmányt lefoglalták, a sofőrt pedig költségvetési csalás miatt feljelentették, és 16 millió forintra megbüntették.

Hajmeresztő módszekkel dolgoznak

Ez csak az egyik, cigarettacsempészek lebukásáról szóló hír, amit a NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatósága osztott meg lapunkkal.

Ráadásul a csempészek módszerei sokszor teljesen hajmeresztőek.

Nemrég például egy autóbusz klímájában és egy másik busz fékeinek le­­vegőtartályaiban találtak összesen csaknem kétezer doboz cigarettát. De nem csak a szerb–magyar határon űzik az ipart nagyban a seftelők. A dohánytermékek ukrajnai és magyarországi ára között is nagy a különbség: jelenleg egy doboz ukrán cigaretta bolti ára körülbelül ötszáz forint.

Szarvasok, tevék, hódok, hangyák

A Haromhatar.hu beszámolója szerint a cigarettacsempészet­nek úgynevezett piramisrendszere van. A szárazföldi csempészek, azaz a „szarvasok” vagy „tevék” általában csoportokba verődve kelnek át a zöldhatáron, és egyszerre fejenként és alkalmanként akár 100-150 karton cigarettát is képesek átjuttatni. Ennél jóval veszélyesebb csempészési forma a „hódoké”, akik a határfolyókon keresztül jut­­tatják be a célországba a cigarettát.

A határátkelőkön viszont a leg­gyakoribb jelenség a „hangya”, aki a hivatalos határátkelőhelyen próbálja átokoskodni magát.

Dipomata-útlevéllel fedezte magát

Emlékezetes, hogy a volt MSZP-s politikus, Legény Zsolt is nagy mennyiségű cigarettát igyekezett átcsempészni Magyarországra. Az egykori országgyűlési képviselő a Beregsurány–Luzsanka határ­átkelőn keresztül autóval utazott Ukrajnából, az ellen­őrzéskor pedig egy diplomata-útlevelet mutatott fel, és nem engedte átvizsgálni az autóját.

A szocialista politikust ezért félreállították a sorból, ahol később magyar diplomaták je­lenlétében a vámosok felnyitották a csomagtartót, ami zárjegy nélküli csempészcigarettával volt tele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában