Ne várjon a bejelentéssel - 90 évig nem évül el

2021.02.21. 07:00

Azonnal keresni kezdik a rendőrök az eltűnteket!

A hatályos jogszabály szerint a bejelentés pillanatában megindul az eltűnt emberek keresésére indított nyomozás a rendőrségen. Tehát tévhit az, amit a mai napig sokan tényként kezelnek, hogy 24 vagy 48 órát kell várni arra, hogy elkezdődjön a kutatás.

Suki Zoltán

Forrás: Police.hu

A hét elején rejtélyes módon eltűnt Szabó Bálint kapcsán sokaknak szemet szúrt, hogy a rendőrök az eltűnés bejelentése után azonnal elkezdték keresni, és bekerültek az adatai az eltűnt emberek nyilvántartásába is.

Többen is azt állították, hogy a nyomozás azért indulhatott meg egyből, mert egy önkormányzati képviselő az érintett. Némelyek azt is tudni vélték, hogy egy átlagos állampolgárt csak 24 vagy 48 órával az eltűnés bejelentése után kezdenek el keresni. Pedig ez nem így van, nem telnek el napok, amíg a rendőrség el­kezdi a kutatást.

A hatályos jogszabály szerint a bejelentés pillanatában megkezdődik az eltűntek keresésére indított nyomozás. A törvény egészen pontosan így fogalmaz: „az eltűnt személy körözését a személy eltűnésére vonatkozó bejelentést vagy hatósági észlelést követően azonnal el kell rendelni”.

Ez eddig rendben is volna, de sajnos nem jó hír, hogy a nyomozások ugyan elindulnak, viszont korántsem biztos, hogy elég gyorsan haladnak. Ez nem feltétlenül a rendőrök hibája. Rengeteg eltűnt ember van ugyanis az országban. Cikkünk megírásának pillanatában Magyarországon összesen 2075 embert keresnek, közülük 52-t csak Szegeden.

A rendőröknek pedig egy sor dolgot kell ellenőrizniük, amikor keresni kezdik az eltűnt személyeket. Ilyenkor lekérhetik például a keresett emberek mobiltelefonjának forgalmát, és azt a helyet is, ahol utoljára használták a készüléket. Megtehetik ugyanezt a bankkártyákkal is, de a legfontosabb természetesen a rokonok és az ismerősök meghallgatása. De bekerül a keresett ember a hivatalos adatbázisba is. Ez fényképes adatlapokat tartalmaz személyleírással, születési névvel és dátummal. Hivatalosan azt tekintik eltűntnek, akiről azt gondolják, hogy bűncselekmény áldozata lett, cselekvőképtelen, vagy csak egészen egyszerűen nincs észszerű magyarázat arra, hogy miért nem találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában